Slovenija
7 ogledov

Abanka Vipa začenja borzni ples

Žurnal24 main
Na Ljubljanski borzi se danes začenja trgovanje z delnicami tretje največje slovenske banke, Abanke Vipe. V standardno kotacijo je uvrščenih vseh 7,2 milijona delnic.

Po besedah predsednika uprave Abanke Aleša Žajdele je kotiranje delnic na borzi eden od strateških ciljev Abanke, pomeni pa tudi izpolnitev zaveze delničarjem, ki so jo dali ob letošnji dokapitalizaciji v višini 102 milijona evrov, v okviru katere je banka nove delnice prodajala po 60 evrov.

V standardno kotacijo Ljubljanske borze je uvrščenih 7,2 milijona navadnih kosovnih delnic Abanke z oznako ABKN, od katerih jih je 1136 še materializiranih in bodo na organizirani trg uvrščene, ko bodo dematerializirane. Izmed 1084 trenutnih delničarjev je največja Zavarovalnica Triglav, ki ima skupaj s povezanimi osebami v lasti 32,93 odstotka delnic. Kranjska Sava ima v lasti 23,83 odstotka Abanke, Zvon Ena Holding 17,16 odstotka in Hit 6,15 odstotka.

Tako kot druge borze po svetu tudi Ljubljanska zadnje tedne posluje globoko v rdečem. Ali bodo delnice Abanke Vipe pomagale trgovanje spraviti na zeleno vejo ali pa bodo delile usodo preostalih vrednostnih papirjev, bo znano v nekaj dneh. © BOBO

 
Še četrti velikan na borzi
Konec letošnjega septembra je Abanka s 3,7 milijarde evrov bilančne vsote obvladovala 7,9 odstotka slovenskega trga, čisti dobiček pa je ob devetmesečju znašal 22,4 milijona evrov in bil za petino nižji kot v enakem obdobju lani. Abanka je za Novo Kreditno banko Maribor, Pozavarovalnico Sava in Zavarovalnico Triglav že četrta večja finančna družba, katere delnice kotirajo na borzi.

Dejstvo, da so v manj kot letu dni prišle na borzo delnice štirih velikih slovenskih finančnih ustanov, po besedah predsednika uprave Ljubljanske borze Marka Simonetija pomembno povečuje reprezentativnost organiziranega trga kapitala za delovanje slovenskega gospodarstva in omogoča boljšo primerljivost s tujimi kapitalskimi trgi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.