Slovenija
35 ogledov

"Absolutna laž"

Nataša Vodušek (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Začetek sojenja nekdanji veleposlanici BiH Nataši Vodušek zaradi nesreče v Sarajevu. Prometna nesreča iz malomarnosti? Bila naj bi močno vinjena, kar je sama ostro zanikala.

Absolutna laž je, da bi vozila pod vplivom alkohola. Žal mi je za vse, kar se je zgodilo. Mediji so me že vnaprej obsodili, da sem vozila vinjena. Upam, da bo spoštovano sodišče presojalo neodvisno od tega.
Nataša Vodušek na sodišču

 

Okoliščine nesreče, ki se je zgodila 13. oktobra 2008 v zgodnjih jutranjih urah v Sarajevu, še vedno niso povsem pojasnjene.

Tožilka Karmen Erčulj nekdanji veleposlanici v BIH Nataši Vodušek očita, da je takrat v času opravljanja ob 1.41 pod vplivom alkohola vozila z mercedesom S in pri tem trčila v zadnji del vozila Nijada Zorlaka, pri tem pa je imela 1,84 grama alkohola v krvi.

Voduškova naj bi tako prevozila rdečo luč in trčila v avto 45-letnega Sarajevčana, ki je bil v nesreči huje poškodovan. Poškodbe so bile namreč tako hude, da je bilo ogroženo njegovo življenje.

"Mediji so me že vnaprej obsodili"
Voduškova je v zagovoru dejala, da ji je žal za vse in da so jo mediji že vnaprej obsodili na to, da je vozila vinjena in to ostro zanikala. Po njenih besedah je res prišlo do nesreče, ampak poškodbe niso nastale zato, ker bi ona trčila v Sarajevčana, ampak zato ker ta v vozilu ni bil pripet z varnostnim pasom.

"Nisem ga mogla obiskovati v bolnišnico, ker sem bila takrat takoj odpoklicana v Slovenijo. So ga pa redno obiskovali moji sodelavci," je dejala Voduškova in dodala, da se je za njegovo zdravstveno stanje zanimala po telefonu.

"Policiji sem pokazala diplomatsko izkaznico"
Sam dogodek se je zgodil v času obiska slovenskega predsednika Danila Türka v Bosni in Hercegovini. Kot je dejala Voduškova, je takrat pripravljala diplomatski obisk in je delala do jutranjih ur. Zatrdila je, da je v času nesreče vozila skozi zeleni val s hitrostjo 65 kilometrov na uro.

"Policiji sem pokazala svojo diplomatsko izkaznico. Nihče me ni pozval, da naj grem na odvzem krvi, niti nisem pristala na nikakršen poseg v svoje telo," je še povedala bivša veleposlanica.

Sodnica je na koncu dejala, da bo zaslišala dodatne priče, saj ni natančno jasno ali je Voduškova prevozila rdečo luč. Prav tako podpis pod zapisnikom o odvzemu krvi ni dovolj čitljiv. Ker se vse priče nahajajo v BiH, bo zaslišanje potekalo 20. aprila prek videokonference.

"Dokazi naj se izločijo"
Odvetnik Voduškove je predlagal, da naj sodišče izloči vse dokaze v zvezi z alkoholiziranostjo. Po njegovih besedah so policisti jasno vedeli, da gre za diplomatsko osebo, ki jo ščiti Dunajska konvencija o diplomatskih odnosih.

Spomnino, da je tudi zunanji minister BiH Sven Alkalaj takrat izjavil, da so Voduškovi po nesreči odvzeli vzorec krvi, na podlagi česar naj bi bilo ugotovljeno, da je bila vinjena.
 

Voduškovo odpoklicali 19. 12. 2008
Voduškovo so zaradi prometne nesreče na ministrstvu za zunanje zadeve poklicali na posvetovanja v Ljubljano, predsednik države Danilo Türk pa jo je nato 19. decembra 2008 odpoklical.

Kot je ob odpoklicu pojasnil zunanji minister Samuel Žbogar, se je za predlog razrešitve Voduškove odločil, ker je "bilo zaradi zadeve Vodušek oteženo izvajanje nalog veleposlaništva". Po njegovih besedah predlog za razrešitev ni bil povezan niti z delom veleposlanice niti s prometno nesrečo, v katero je bila vpletena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.