Slovenija
28 ogledov

Absolutni rekord lahko pričakujemo že v sredo

slovenija 15.11.13. maribor, urgenca maribor, ukc, nujna medicinska pomoc, foto: Nino Verdnik
Vročine še zdaleč ni konec Že sredi tedna se bodo visoke temperature in z njimi toplotna obremenitev še povišale, pričakujemo lahko tudi rekordno temperaturo našega morja - nad 31,6 stopinj Celzija. Rekordi tudi na urgencah.

"Danes ponoči, v zadnji nočni izmeni je bilo izjemno pestro, imeli smo zelo povišano število prevozov in to ravno zaradi slabosti, večina je bila iz mestnega okolja. Vso noč smo delali v glavnem samo take primere. Šlo je za urgentne primere, po katerih pa so se ljudje ponoči vrnili domov,“ je zadnjo vročo in soparno mariborsko noč opisal glavni zdravstvenik tamkajšnje organizacijske enote nujne medicinske pomoči, Aleksander Jus.

Rekordno tudi na urgencah 

V zadnjem vročinskem valu na mariborski urgenci beležijo za trideset odstotkov višji obisk;"Beležimo seveda precej povečan obisk, tako intervencij na terenu, v ambulanti za splošno medicinsko pomoč in v dežurni ambulanti. Največ težav imajo ljudje s slabostjo, opažamo dehidracije, povišan krvni pritisk, vrtoglavice," je za Žurnal 24 povedal Jus.

Prehladi in mišična obolenja zaradi klime

Na mariborski urgenci so v zadnjih dneh zabeležili tudi večje število obiskov zaradi prehladnih obolenj in mišičnih bolečin. Povezujejo jih s klimo: "Prihajajo z bolečinami v hrbtenici, bolečinami v grlu. Ljudje niso pozorni, da se da klima naravnati tako, da ne piha direktno v človeka."  

"Ob slabosti je treba takoj, ampak res takoj popiti veliko vode!“

Vročina  | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Že dispečerja, na številki 112 svetujeta ljudem, naj ne hodijo po soncu. Ko je težava že javljena, na preventivni pregled velikokrat pošljemo našega motorista, reševalca. In kaj opažamo? Ljudje res premalo pijejo in se ob tem pa se še neposredno o izpostavljajo soncu, “ nam je svoja opažanja in izkušnje opisal Jus in dodal, da od neprijetnega počutja do kolapsa ni veliko časa.

Zato je že ob najmanjši slabosti  treba ukrepati:"Ni veliko časa, če ne zaužiješ takoj tekočine, je tisti čas, ko ti začne nihati krvni pritisk, relativno zelo kratek. Zaradi dehidracije pade krvni pritisk, s trem se začne vrtoglavica in seveda tista značilna slabost." In vse se lahko kaj hitro zaplete.

Še bolj bo vroče

"Vročinski val se bo nadaljeval. Predvidoma bo najbolj vroče v četrtek.Toplotna obremenitev bo velika in se bo zaradi nadaljevanja vročinskega vala še stopnjevala," opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso) in dodajajo, da bodo dnevne temperature v sredi tedna presegale 35 stopinj Celzija. Nekoliko manj vroče naj bi bilo šele po petku.

Do konca tedna, ko bi se vendarle nekoliko ohladilo, bo torej  treba zdržati in preživeti morebitne rekorde. Predvsem morje bi ga znalo preseči.

hrvaška, morje | Avtor: EPA EPA
"Že v sredo bi lahko naše morje preseglo najvišjo do sedaj izmerjeno temperaturo," je za Žurnal24 povedal dežurni hidrolog Nejc Pogačnik. Sicer se je že danes v morju težko ohladiti. Ob desetih uri in trideset minut je temperatura morja v Kopru, na merilnem mestu pri Kapetaniji, znašala 29, 4 stopinje Celzija, pri merilni boji v Piranu, 28, 8.

Na Hrvaškem se vročinski val s temperaturami nad 40 stopinj nadaljuje

Na Hrvaškem se z vročinskim valom, ki prinaša temperature krepko nad 30 stopinj Celzija, soočajo od srede prejšnjega tedna. Odtlej padajo temperaturni rekordi. V nedeljo so Mljetu izmerili 40 stopinj, rekordno dnevno temperaturo na otoku, odkar tam redno spremljajo vremenske pogoje.

Segreva se tudi morje. Danes je bilo morje najtoplejše pri Pulju in otoku Rab, kjer so ob osmi uri namerili 28 stopinj Celzija, nekoliko hladnejše pa je v Dalmaciji, okoli 25 stopinj.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.