Slovenija
76 ogledov

Absolventi ven, ilegalci noter

Študenstka soba Boštjan Tacol
Študentski dom. Odločbo za posteljo je možno kupiti že za 20 evrov na mesec. Inšpektorji odkrijejo le deset zlorab na leto. Absolventi. Če so v domu začeli bivati po študijskem letu 2007/08, jih 
po novem čaka 
izselitev.

V petek se je iztekel rok, do katerega so morali študenti, ki so v prejšnjem šolskem letu že stanovali v študentskem domu, vložiti vlogo za podaljšanje bivanja.

Kljub temu je na različnih forumih že najti številne oglase, prek katerih študenti, ki letos do postelje v domu ne bi bili upravičeni, nezakonito kupujejo odločbe. Prodaja odločb pa bo najbrž bolj zacvetela po 15. oktobru, ko bodo študenti obveščeni, ali še izpolnjujejo pogoje za bivanje v domu.

“Seveda odločbo zlahka dobiš, če jo iščeš. Ljudje gredo na študentsko izmenjavo v tujino, sobo v domu pa oddajo,” pravi študentka iz Dolenjske, ki je odločbo kupovala januarja. “Ostala sem brez denarja, ne brez statusa. Starši so postali brezposelni, stanovanje pa predrago, in ni bilo druge možnosti, kot da sem kupila odločbo za dom, ki je še vedno cenejši,” nam zaupa svojo zgodbo.

Študenti, ki se jim spremeni socialni status, lahko vlogo za dom sicer oddajo tudi sredi leta, vendar kot poudarja naša sogovornica, mlini v pisarnah študentskih domov meljejo bolj počasi. “Šele julija so mi uradno sporočili, da sem sprejeta v študenta. Ampak takrat je bilo že prepozno. Se pravi, da je sistem v naši državi prekleto slab! Jaz sem odločbo potrebovala v enem tednu, ne pa šele čez dva ali tri mesece,” je kritična.

Absolventi ostali zunaj

“Ker absolventom po novem soba v domu ne pripada in jih veliko pomečejo ven, bo letos veliko ljudi iskalo odločbe in jih bo težko dobiti,” meni absolvent iz Primorske. Da bodo za absolvente letos veljala nova pravila, so potrdili tudi na zavodu Študentski domovi v Ljubljani. Kot pojasnjuje vodja sektorja za študentske zadeve Darinka Kabelka, bodo tisti, ki bodo absolventi v študijskem letu 2011/12 in so v domu stanovali pred študijskim letom 2008/09 (in niso ponavljali letnika ali se prepisali), tam lahko bivali še naprej, absolventi, ki so začeli v domu stanovati v študijskem letu 2008/09 ali pozneje, pa le, če bodo dokazali, da so zelo bolni ali v težkem socialnem položaju.

Zaračunajo le luksuz

Odločbo je možno na črnem trgu kupiti že za od 20 do 40 evrov na mesec, nekateri pa jo odstopijo tudi brezplačno. “Študent, ki mi je prodal odločbo, mi ni ničesar dodatno zaračunal. Plačala sem le običajno stanarino, ki se plačuje za dom. Zaračunavajo v malo primerih. Razen če recimo iščeš sobo v dvojki v Rožni, ki je luksuzna. Normalno, da bo tisti, ki je tam dobil prostor, zaračunal nekaj več, ker je soba res lepa,” razlaga Dolenjka.

Pred inšpekcijo se skrijejo

V študentskih domovih odkrijejo v povprečju le deset zlorab na leto. Kupca odločbe takoj izselijo, tako kupec kot prodajalec pa za vedno izgubita pravico do subvencioniranega bivanja. Glob ne izrekajo.

Prav zaradi milih kazni pa se kršitelji inšpekcije ne bojijo. “Ko ta pride, nas obvestijo, in tisti, ki je na črno, gre pač takrat ven,” prakso opiše ena izmed študentk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.