Slovenija
7 ogledov

“Absurdno in žaljivo!”

 Igor Lukšič (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Varčevanje. Križanič bi povečal število učencev v razredih.

“Učiteljice se bodo bolj gibale,” je po besedah ministra Franca Križaniča v četrtkovih Odmevih eden izmed možnih ukrepov v javnem sektorju, v katerem vlada načrtuje 0,5 odstotka prihranka. Križanič govori o zvišanju normativov za število učencev v razredih in posledično manjšem številu učiteljev.

Zvišanje normativov ni del izhodne strategije. Ministrstvo pa je pristalo na formulacijo, da bo normative proučilo.
Igor Lukšič, šolski minister

“Ministrstvo za finance je na nas že večkrat pritiskalo, naj razmislimo o normativih – tudi ko smo delili izhodno strategijo. Obvestili smo jih, da to ni možno,” pravi minister za šolstvo Igor Lukšič. “V šolski prostor je nemogoče intervenirati na tak način, tudi če bi povečali število učencev na učitelja, je nemogoče učitelje odpuščati, ker razred potrebuje učitelje za vse predmete,” razlaga Lukšič, ki opozarja tudi, da so naši normativi (32 učencev na razred) v primerjavi z evropskimi visoki.

“Gre za žaljivo opazko o delu učiteljic,” so razburjeni v sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz). Poudarjajo, da so Križaničeve izjave o varčevanju v izobraževanju absurdne in škodljive. “Mislil sem, da je v tej državi presežen pomislek, da je izobraževanje strošek, ki državi ni potreben in ga je možno znižati, ko je država v krizi,” pravi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. “Zakaj se tako ne razmišlja v vojski? Naj vsi vojaki sedijo na eni patrii!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.