Slovenija
1710 ogledov

Accuweather: Poletje vročinskih valov

Accuweather poletje 2017 Accuweather
Ameriška meteorološka služba AccuWeather je objavila sezonsko napoved za Evropo za prihajajoče poletje. Napovedujejo dolga obdobja vročine, znotraj tega pa tudi nekaj hujših vročinskih valov.

Predvsem na območju južne Evrope, na območju Italije in preko balkanskega polotoka naj bi poletje prineslo več vročinskih valov z nadpovprečno visokimi temperaturami, napovedujejo vremenoslovci Accuweather.

"Temperature nad 32 stopinj Celzija bodo običajne skozi vse poletje, pri tem bo prišlo tudi do najmanj enega daljšega obdobja vročine, ki bo trajala najmanj teden dni. Med vročinskimi valovi se za letošnje poletje kažejo tudi možnosti rušenja vročinskih valov," napoveduje meteorolog Alan Reppert. Največja nevarnost pojava daljših in nevarnejših več vročinskih valov naj bi veljala za območje Makedonije, Madžarske in Romunije.

Po drugi strani naj bi bila vročina v letošnjem poletju redka na območju Velike Britanije in Irske, medtem ko naj bi se Francija, Poljska in Češka soočale s številnimi nevihtami in neurji, tudi posameznimi primeri tornadov.

Accuweather opozarja tudi, da za letošnje poletje velja povečana nevarnost pojava smoga in slabe kakovosti zraka, zaradi dolgih obdobij brez dežja pa bo tudi nevarnost suše.

Lani nestanovitno

Lansko poletje smo si zapomnili po razmeroma hitri in pogosti menjavi sončnih in nestanovitnih obdobij. Ekstremne vročine ni bilo, temperature so se dvignile do največ 35 stopinj Celzija, pa še to le izjemoma. Je bilo pa precej krajevnih neurij, tudi s točo.

Od 1. junija do konca avgusta smo imeli v Ljubljani 18 vročih dni (štiri v juniju, 12 v juliju in dva v avgustu), a nikoli več kot pet zapored (med 20. in 24. julijem). Najbolj vroče je bilo 11. julija, ko smo izmerili 33,7 stopinje Celzija, a o kakšnem izrazitem vročinskem valu v lanskem poletju pa nismo govorili.

V letu pred temo smo v enakem obdobju v Ljubljani kar devetkrat izmerili temperaturo nad 35 stopinj Celzija, lani niti enkrat. Ne glede na vse to pa je povprečna temperatura obdobja tudi lani ostala precej nad dolgoletnim povprečjem, je lanskega avgusta ugotavljal Arso.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • Avatar praufo
    praufo 10:29 12.maj 2017.

    romy, pa sej je že vse v javnosti, ampak kaj sploh verjet in komu, če se že tisko kar izjavi vrhovni politik smatra skoraj kot "fake news", in v poplavi vsega mogočega je lažje obvladat ovčice, ki naj čim manj ...prikaži več razmišljajo, samo delajo naj

  • samo.jst 10:09 12.maj 2017.

    poleti bo toplo... mislim, veliko bolj kot v zimskem času. Pretežno bo jasno in sončno, bodo pa tudi obdobje delne ohladitve z padavinami. Ne izključujemo neviht s točo... #jasnovidnost

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:03 12.maj 2017.

    no, sej za lani je bla podobna prognoza kot letos, pa vidimo kakšno ušivo poletje je blo