Slovenija
2251 ogledov

Adria ostala brez 15 letal

Adria Airways
1/2
Reuters
Letalski prevoznik Adria Airways svoje flote ne bo razširil s Suhojevimi letali SSJ100. Pismo o nameri iz novembra lani je predvidevalo dolgoročni najem 15 tovrstnih letal, vendar se družbi nista uspeli dogovoriti o pogodbenih določilih, so danes sporočili iz Adrie Airways.

Adria Airways je 26. novembra 2018 s podjetjem Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC) podpisala pismo o nameri za dobavo 15 letal SSJ100 v okviru dolgoročne najemne pogodbe. "V zadnjih mesecih se je Adria Airways intenzivno pripravljala na prihod letal. Čeprav je tip letala sam po sebi še vedno zelo privlačen, Adria Airways ni uspela dogovoriti in skleniti pogodbenih klavzul z rusko stranjo," so zapisali v sporočilu.

Kot so pojasnili, se je "na strani Adrie porajalo vse več skrbi glede zavezanosti SCAC k poštenemu in stabilnemu dolgoročnemu partnerstvu ter pomanjkanja skupne vizije nadaljnjega strateškega razvoja podjetja".

Lastniki in uprava Adrie Airways so se zato dogovorili, da flote ne bodo razširili z letali SSJ100. "Seveda smo razočarani, da sodelovanje z družbo Sukhoi ni doseglo uspešnega zaključka, vendar je bilo partnerstvo izvedljivo le, če bi bili zastavljeni cilji strateškega poslovnega načrta dosegljivi. Na žalost v tem primeru to ni bilo mogoče," je povedal direktor Adrie Airways Holger Kowarsch.

Ker ne bo novih letal, ne bo potrebna dokapitalizacija

V družbi pravijo, da bodo še naprej osredotočeni na svoje obstoječe poslovanje, ki ga sestavljajo segmenti redni promet, čarterski in tovorni promet ter storitev zakupa letala s posadko za tuje letalske družbe.

Struktura flote bo ostala nespremenjena, Adria pa se bo še naprej osredotočala na operativno zanesljivost in stabilnost s preverjeno floto obstoječih tipov letal, so dodali.

V družbi s še navedli, da lastniki Adrie Airways še naprej podpirajo nadaljnjo rast podjetja in njegov razvoj. "Glede na dejstvo, da financiranje prehoda na nov tip letala ni več potrebno in na podlagi pozitivnega poslovnega načrta dodatno povečanje kapitala ni načrtovano," so še navedli.

Nemški lastniki Adrie, družba 4K Invest, so prevoznika - potem ko je Agencija za civilno letalstvo lani poleti ugotovila, da Adria Airways ni več sposobna plačevati obveznosti in je 4K Invest naložila dokapitalizacijo podjetja - proti koncu lanskega leta dokapitalizirali s štirimi milijoni evrov. Obenem pa so napovedali, da še večja dokapitalizacija v višini najmanj 10 milijonov evrov ostaja načrtovana za prvo letošnje četrtletje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • gustl 09:59 03.april 2019.

    Mislim, da bi morali povabiti kakšno družbo k sodelovanju, včeraj sta bila odpovedana dva leta, Dunaj je zamujal dve uri, pa še nekateri leti so bili zamujeni, ker ima Adria premalo letal...