Slovenija
1 ogledov

Adijo, celoten Piranski zaliv

Če Slovenija ne sprejme Rehnovega predloga, ji grozi odvzem glasovalnih pravic, Žurnal24 main
Slovenija ima vrsto pripomb na predlog evropskega komisarja Ollija Rehna, a lahko omili samo kakšno podrobnost.

Vprašanje določanja meje in vprašanje dostopa do odprtega morja se obravnavata ločeno, Slovenija pa bo že takoj po podpisu sporazuma umaknila zadržke do hrvaškega vstopa v EU. To predvideva zadnji predlog evropskega komisarja Ollija Rehna, ki je v javnost prišel v ponedeljek.
 

 

Kaj je upoštevano?

Olli Rehn je v svoj predlog vključil najpomembnejše zahteve obeh strani. Slovenija je zahtevala stik z odprtim morjem in nepovrnljiv proces urejanja mejnega vprašanja, ki mora biti končan pred hrvaškim vstopom v EU. Hrvaška pa je zahtevala uporabo haaškega sodišča in takojšnjo deblokado pogajanj.

V predlogu prevladuje načelo mednarodnega prava, načelo pravičnosti, na katero se sklicuje Slovenija, pa po naših informacijah ni omenjeno. Pri reševanju vprašanja dostopa do odprtega morja bodo poleg mednarodnega prava upoštevali še "pravičnost in načelo dobrososedskih odnosov".

Pahor: Dopolnila bodo
Premier Borut Pahor je pojasnil, da se bo v sredo sestal s predsedniki parlamentarnih strank in da bo najverjetneje prišlo do dopolnil Rehnovega predloga.

Slovenija bo odgovor Evropski komisiji poslala prihodnji teden. Pahor je še poudaril, da je pomemben predvsem konsenz v slovenski politiki, da bo imel odgovor Rehnu tudi potrebno politično podporo.

 

Dimnik

V EU je 24 mejnih sporov, a noben ni tako težaven kot hrvaško-slovenski. "Dimnik" na morju ima samo Monako, a mu ga je Francija dodelila prostovoljno.

Sloveniji le malo prostora
Kaj bo, če ena od držav Rehnov predlog zavrne, smo vprašali ministrstvo za zunanje zadeve. Odgovorili nam niso. Iz Rehnovega urada so nam dali podoben odgovor: "Evropska komisija ne ugiba o mogočih razpletih. Trudimo se za pozitiven rezultat pogajanj."

Predlog je bil sprva predstavljen po načelu "vzemi ali pusti", a je Rehn stališče po naših virih nekoliko omilil. Slovenija kljub temu nima veliko manevrskega prostora. Omiliti se da le kakšne podrobnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.