Slovenija
23 ogledov

Adijo, Jadranka?

Žurnal24 main
Na hrvaških parlamentarnih volitvah to nedeljo bo, sodeč po vseh anketah, zanesljivo slavila levosredinska koalicija kukuriku (SDP, HNS, IDS, HSU). Zadnje dni pred volitvami so raziskave znova pokazale, da vladajoči HDZ grozi najhujši poraz doslej v tekmah za sabor.

Koaliciji kukuriku, ki jo vodi socialdemokratski kandidat za premiera Zoran Milanović, javnomnenjske raziskave v zadnjih dneh pred volitvami napovedujejo od 35 do 40 odstotkov glasov, ki prinašajo od 79 do 85 poslanskih mest. Za parlamentarno večino bo zadostovalo 76 poslancev.

Raziskave kažejo, da ima HDZ približno 20-odstotno podporo, v najboljšem primeru pa da bo imela 46 poslancev, vključno s tremi poslanci iz posebne volilne enote za diasporo, v kateri opozicijska koalicija nima kandidatov. Na zadnjih volitvah leta 2007 je HDZ dobila 66 poslancev ali deset več kot SDP.

HDZ na meji zgodovinskega poraza

Čim večje število poslancev na volitvah v nedeljo bo prineslo tudi večje možnosti predsednici HDZ, Jadranki Kosor, da se obdrži na čelu osrednje konservativne politične stranke na Hrvaškem. Vse, kar bo manj kot 46 poslancev, bo pomenilo zgodovinski poraz stranke, ki je 46 poslancev imela po edinem volilnem porazu na parlamentarnih volitvah leta 2000.

Druge stranke se bodo letos morale zadovoljiti z drobtinami. Kot kaže, bodo vsi skupaj imeli manj kot 20 poslancev, med njimi pa bo tudi nekaj kandidatov z neodvisnih list. Še osem poslanskih stolčkov je rezerviranih za poslance manjšin, med katerimi ima srbska zagotovljene tri poslance.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:56 14.december 2011.

    Nikad te više ne vidjeo niti sreo !