Slovenija
22512 ogledov

Adijo klasični zabojniki, Ljubljana uvaja nove

Zabojniki Snage za odpadke Anže Petkovšek
MOL bo poleg podzemnih zabojnikov na javnih površinah uvedla še enotne nadzemne zabojnike.

Mestna občina Ljubljana je pripravila Osnutek Odloka o zbiranju komunalnih odpadkov v MOL, ki ga bo mestni svet obravnaval na naslednji seji 3. februarja.

"S 15. julijem 2017 je pričela veljati Uredba, ki določa dejavnosti in naloge obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov, vrste komunalnih odpadkov, ki so predmet izvajanja javne službe, ter najmanjši obseg oskrbovalnih standardov in tehničnih, vzdrževalnih, organizacijskih in drugih ukrepov ter normativov za opravljanje javne službe zbiranja komunalnih odpadkov," o razlogu za spremembe v obrazložitvi osnutka pravijo pri MOL. "Veljavni odlok je zaradi uveljavitve uredbe potrebno uskladiti - potrebno je urediti jasen način obračunavanja cen storitev javne službe za uporabnike iz dejavnosti. Višina glob, ki so določene za ravnanje v nasprotju z odlokom so sorazmerno visoke in niso sorazmerne s težo posameznega prekrška. Poleg tega je zaradi izboljšanja kakovosti javne službe potrebno spremeniti ali dopolniti določena področja, npr. možnost uvedbe nadzemnih zabojnikov in mini zbirnih centrov, jasneje definirati pojem mesto praznjenja, na novo urediti področje prevzema komunalnih odpadkov iz javnih prireditev, uvesti tipizirane vrečke za stalno uporabo in podobno."

Na zasebnih površinah še naprej klasični zabojniki

Uporabniku bodo za zbiranje komunalnih odpadkov namenjeni zabojniki za zbiranje komunalnih odpadkov, podzemni zabojniki, nadzemni zabojniki, zbiralnice ločenih frakcij, premične zbiralnice nevarnih odpadkov, zbirni centri in mini zbirni centri.

"Osnovno mesto za zbiranje komunalnih odpadkov za uporabnika je zbirno mesto, ki mora biti obvezno na zasebni površini," navajajo v Osnutku. Na javnih površinah se bodo poleg zdajšnjih podzemnih zabojnikov uvedli nadzemni zabojniki, ki bodo enotne velikosti in oblike. 

Nadzemni zabojniki enotnega izgleda

"Kot novost se pojavlja možnost postavitve nadzemnih zabojnikov, ki pa v tem trenutku še nis postavljeni," v osnutku razlagajo pri MOL. "Zaradi preprečitve, da bi se na določenih območjih visoke gostote poselitve prebivalcev in posledično tudi velikega števila zabojnikov, ki omogočajo ločeno zbiranje, zabojniki nameščali na javni površini, predlagamo umik klasičnih zabojnikov in nadomestitev z večjimi nadzemnimi zabojniki."

Snaga | Avtor: Anže Petkovšek Delavec Snage in smetarski tovornjak. Anže Petkovšek

En komplet nadzemnih zabojnikov je predviden za približno 500 uporabnikov.

"Cilji pri iskanju sistemske rešitve za nadzemne zabojnike so enoten tip zabojnikov za vse vrste odpadkov, sistemsko obvladovanje čistosti okoli zabojnikov, velikost odprtine naj bo primerna in prilagodljiva, komuniciranje z enega mesta za cel sistem zbiranja oziroma ravnanja s komunalnimi odpadki, praznjenje z enakim vozilom, kar pomeni optimizacijo stroškov, sistem evidentiranja in spremljanje polnosti – zabojniki omogočajo sistem identifikacije in namestitev merilcev polnosti, senzorja za dim in nagiba zabojnika v primeru vandalizma," pojasnujejo pri občini. "Za nadzemne zabojnike se predlaga izbor enotnega tipa zabojnikov za vsa območja. Zabojniki bodo lahko kovinski, treh velikosti (2,25, 3,00 in 3,75 kubičnih metrov) in bodo lahko v prostoru nameščeni vzporedno drug za drugim, dvoredno in na obeh straneh ulice."

Na novo določene količine

Na novo bo določena tudi količina vnosa v podzemne zabojnike - vnos bo za mešane komunalne odpadke omejen na vrečko z največ 30 litri in za biološke odpadke na vrečko z največ 10 litri. Za njihovo uporabo je potrebna identifikacijska kartica. 

Uporabnike, ki so dolžni uporabljati podzemne ali nadzemne zabojnike za zbiranje komunalnih odpadkov na določenem območju, določi izvajalec javne službe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • dusan72 04:39 15.januar 2020.

    Vsako stanovanje bi moralo dobiti svoje smetnjake ali vrečke za ločevanje z vgrajenim RFID in to je to. Tako pa nesem 4 vrečke ločenih smeti, razdelim po ločenih smetnjakih in na koncu ko bi stresel čike v "nedoločene odpadke" odprem ...prikaži več kanto in je notri en kup plastenk pa stekla pa vsega, kar definitivno ne paše tja. In potem se zamisliš... za koji falus se jaz zajebavam z ločevanjem, če je nekaterim očitno vseeno?

  • Avatar praufo
    praufo 19:22 14.januar 2020.

    kam vozijo vso to šaro, ogromno transporta in kaj potem ?... v bale ki se vžgejo, budale jedne ... recimo zgornja gorenjska ima zbirni center nad jesenicam in vozjo smeti gor na hrib, tudi iz radovljice, ki jih naprej preljejo ...prikaži več v luknjo do save ... kje je kakšna sežigalnica, budale županske jedne, a rabte miljone, da boste svojo rit dvignl ... proklete barabe lopovske

  • kapibara1 13:52 14.januar 2020.

    Bo treba dodatno 10% penale plačat.. in kaki so ti novi plastnični zabojniki ?