Slovenija
4 ogledov

Adijo, korita!

Ključe zapornice je na t. i. evropski poti Joško Joras sicer dobil, vendar pa dr Žurnal24 main
Na tako imenovani evropski poti na levem bregu Dragonje od zgodnjih jutranjih ur stoji zapornica. Joško Joras, ki domneva, da so jo postavili Hrvati, je izrazil zadovoljstvo nad njo.

Dodal je, da je zapornica, dokler ne dobi daljinskega upravljalnika, zanj še vedno ovira. "Z zadovoljstvom ugotavljam, da so le storili nekaj, da ljudem olajšajo življenje, vendar je zapornica še vedno ovira, dokler nimam daljinca," je dejal Joras. Na vprašanje, ali ima kakršnokoli informacijo, kdaj naj bi mu daljinski upravljalnik ali ključ predali, je Joras odgovoril, da ni obveščen o ničemer. "Mi imamo na žalost takšne politike, da so sami sebi namen in se ne pogovarjajo s prizadetimi ljudmi, zato so tudi težave v prostoru. Če bi znali pristopiti k odgovornosti, ki jo imajo, verjetno teh težav sploh ne bi bilo, saj bi to, kar smo dosegli zdaj, lahko dosegli že pred devetimi leti," je še dejal Joras.

Zapornico postavili zjutraj
Po njegovih besedah je zapornico prva opazila njegova hči danes okoli 5.30 zjutraj. Joras je zapornico označil za oviro, ki pa je glede na prostor in čas sprejemljiva. Predvideva, da bo prejel daljinski upravljalnik, saj je poleg zapornice tudi elektrika, ne moti pa ga niti ključ. "Pomembno je, da se omogoči nemoteno gibanje, kot to veleva sklep piranskega sodišča," je dodal. Joras čaka, da mu ključe izročijo slovenski organi, ki so po njegovih besedah pristojni za to območje. "To so tudi izjave slovenskih politikov v preteklosti, prav tako sem od slovenskih organov na naslov Sečovlje 1 prejel mandatno kazen za prekršek, ki naj bi ga naredili ob shodu, kar nedvoumno potrjuje, da je to slovensko ozemlje," je dejal.

 
 

Z zadovoljstvom ugotavljam, da so le storili nekaj, da ljudem olajšajo življenje, vendar je zapornica še vedno ovira, dokler nimam daljinca.

Joško Joras

 
Hrvaška policija: Kmalu obvestila o kodah za zapornice
Uporabniki novih štirih zapornic na hrvaško-slovenski meji bodo v prihodnjih dneh dobili obvestila o pin kodah za njihovo uporabo, so danes sporočili s hrvaškega ministrstva za notranje zadeve.

"Postavljene zapornice bodo lahko uporabljale vse osebe, ki imajo pravico uporabe v skladu s sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS), oziroma osebe, ki živijo v neposredni bližini državne meje na omenjenih območjih," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Dogovor o zapornici 23. maja
Štirim večjim cvetličnim koritom, ki so Jorasu prej onemogočala dostop do hiše, zdaj pa so jih premaknili na stran, se je poleg zapornice pridružilo še osem cvetličnih lončkov. Sicer pa sta se za postavitev zapornic 23. maja na srečanju na Obrežju dogovorila notranja ministra Slovenije in Hrvaške, Dragutin Mate in Berislav Rončević. Dogovor je prejšnji teden potrdila tudi vlada in sprejela sklepe za izvedbo ukrepov za učinkovitejši in fleksibilnejši nadzor cestnih komunikacij na obmejnem območju s Hrvaško, notranjemu ministrstvu pa naložila, naj tehnično izvede predlagane ukrepe. Te bodo zagotovili v naslednjih dneh z že uveljavljenimi ukrepi, postavljanjem zapornic in razdelitvijo ključev zanje. Postavitev oziroma lokacija zapornic ne prejudicira določitve in označitve meje med Slovenijo in Hrvaško.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.