Slovenija
15 ogledov

Adijo, plastične

Vrečke so zelo obremenilne za naravo, saj so izdelane iz neobnovljivih virov, tu Žurnal24 main
V Italiji boste z današnjim dnem v trgovinah zaman iskali plastične vrečke, saj so prepovedane. Podobna ureditev se obeta tudi Slovencem.

V Italiji, kjer so na leto porabili po 20 milijard plastičnih vrečk oz. po 300 na prebivalca, je danes stopil v veljavo zakon o prepovedi uporabe plastičnih vrečk v trgovinah. Že v naslednjih dneh, ko se pričnejo tradicionalne razprodaje, jih bodo morale nadomestile biorazgradljive, papirnate ali vrečke iz blaga. Ki pa seveda ne bodo več zastonj.

Na leto po vsem svetu porabimo do okoli 1 bilijon vrečk. Svojim kupcem so jih konec 50. let prvič ponudile ameriške trgovine, temu pa so nato množično sledili še trgovci drugod po svetu. Povprečno vrečko zavržemo že po pol ure od uporabe, opozarjajo ekologi.

Za podobno prepoved so se doslej odločili še v  Avstraliji, Bangladešu, Irski, Južni Afriki in na Tajvanu. Kmalu se jim utegne pridružiti še Slovenija, ki sicer tudi "slovi" po velikanski porabi vrečk, podobno italijanski.

Poslanci Zaresa so namreč v proceduro predlagali zakon o prepovedi uporabe plastičnih vrečk, prav tako pa jih tudi nekatere trgovske hiše že odpravljajo. V Mercatorju denimo zadnje dni delijo posebne promocijske platnene vreče, prodajalci pa pojasnjujejo, da kupcem zastojnske vrečke kmalu ne bodo več na voljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.