Slovenija
45 ogledov

Adijo, sosedski fuš

Zakonodajo bo treba še doreči, priznava Kotolenko z ministrstva za delo. (Foto: Žurnal24 main
Prepovedano. Če boste potrebovali pomoč, ne računajte na prijatelje, če niso vaši sosedje. Kazen: 2.000 evrov.

Prijatelji vam ne bodo mogli več pomagati pri gradnji hiše ali pri katerem drugem domačem (p)opravilu, če ne bodo želeli tvegati, da jih inšpektorji zaradi dela na črno kaznujejo z dva tisoč evri.

Novi zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki naj bi začel veljati v drugi polovici leta, namreč dopušča le pomoč med sorodniki do drugega kolena in (zunaj)zakonskimi partnerji, pa tudi med sosedi, kadar – kot pravi zakon – "med njimi obstaja določena bližina v smislu prebivanja".

"Načeloma je tako: če sem jaz iz Ljubljane, ne morem iti prijatelju pomagat v Maribor, ker to preprosto ni več ne sosedska pomoč ne delo v lastni režiji," pojasnjuje Zoran Kotolenko z ministrstva za delo. Sicer pravi, da bodo z nadzorniki še imeli usklajevalne sestanke, na katerih bodo natančneje dorekli, kaj pomeni "bližina v smislu prebivanja". Na vprašanje, ali bodo določilo opredelili v kilometrih ali v človeških odnosih, sogovornik odgovarja, da bodo "nastavili prakso, ki bo izvedljiva".

Prepoved na vsej hiši?
Ker bo sosedska pomoč prepovedana na nepremičninah, kjer se opravlja dejavnost, pa nas je zanimalo, kaj to denimo pomeni za računovodkinjo, ki ima pisarno prijavljeno v lastni hiši, v kateri tudi prebiva. Ali ji bo sosed smel pomagati?

Če gre za popravila v pisarni, ne bo šlo brez računa, če pa gre za popravila drugod na objektu, ne bi smelo biti težav s sosedsko pomočjo, pravi Kotolenko. "Če imate računovodski servis v hiši, se točno ve, da dejavnost opravljate v pisarni in ne v kopalnici ali na podstrešju," meni Kotolenko, a hkrati priznava, da gre za mejni primer in da bo treba zaradi podobnih na ministrstvu zakonodajo še doreči. V predlogu zakona namreč trenutno piše, da sosedska pomoč ni mogoča na celotni nepremičnini podjetnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.