Slovenija
28 ogledov

ADRA Slovenija zbira pomoč za begunce v Beogradu

begunci EPA
Humanitarno društvo Adra začenja z zbiranjem pomoči za begunce v Beogradu. Pomoč bodo v srbsko prestolnico prepeljali z vlakom Slovenskih železnic, ki bo iz železniške postaje Ljubljana odpeljal prihodnji teden.

»Zbrane pomoči namenjene za Lezbos je bilo v nekaj urah dovolj. Takoj smo se povezali z ADRA Srbija, sestrsko organizacijo, s katero sodelujemo v več projektih, uspešno smo sodelovali tudi v lanskoletnih poplavah na Balkanu, ki je pred dnevi odprla informacijski center za begunce, ki pribežijo v Beograd. Ker smo na Lezbos peljali slovensko letalo, je padla ideja, da bi v Srbijo peljali humanitarni vlak. Slovenske železnice so velikodušno podprle naš predlog, kar je znova primer dobre prakse slovenskih podjetij,« na spletni strani društva pojasnjuje Maja Ahac, predsednica Humanitarnega društva ADRA Slovenija.

Predsednica društva se bo s predstavniki Slovenskih železnic srečala v jutri dopoldne; na sestanku se bodo dogovorili glede logistike transporta in določili datum odhoda tovornega vlaka s humanitarno pomočjo.

Sporočilo, da se jih ne bojimo, da želimo pomagati

Beguncem v Beograd bo ADRA Slovenija poslala več ton humanitarne pomoči. V Beogradu je ADRA Srbija namreč pretekli ponedeljek odprla Info center za azil, v katerem lahko begunci v svojem jeziku ali jeziku, ki ga razumejo, pridobijo potrebne informacije, pravno in socialno svetovanje ter humanitarno pomoč.

 »Donirana humanitarna pomoč Slovencev, ki prihaja, je zelo cenjena, saj prihaja ob prvem trenutku. Razdelili jo bomo po vseh lokacijah z velikim številom beguncev, ki potrebujejo pomoč, vključno z Beogradom, pri tem pa bomo sodelovali z lokalnimi prebivalci in kredibilnimi organizacijami. Pomoč ne bo zgolj zadovoljevala potreb beguncev, ampak jim bo poslala prepotrebno sporočilo, da se prebivalci Slovenije in Srbije ne bojijo ljudi v stiski, ampak jim želijo pomagati,« je nadaljnje aktivnosti opisal Igor Mitrović, direktor ADRA Srbija.

Zbiranje materialne pomoči še v ponedeljek

Med do sedaj zbrano pomočjo v zbirnem centru v Ljubljani je največ oblačil, primanjkuje pa pripomočkov za osebno nego in sanitetnega materiala, spalnih vreč, spalnih podlog in šotorov. Vse to lahko darovalci še vedno prinesejo na zbirno mesto na Njegoševi 15 v ponedeljek med 10. in 19. uro, oblačil in obutve pa ne zbiramo več.

Potrebujejo prostvoljce, škatle in folijo

Pomoč bomo v Beograd poslali predvidoma konec naslednjega delovnega tedna. Zaradi teh aktivnosti ADRA Slovenija potrebuje prostovoljce za pomoč pri pakiranju in razvrščanju zbrane pomoči v Ljubljani, v ponedeljek in torek od 10. do 19. ure na sedežu društva na Njegoševi 15. Iščemo tudi donatorje večjih kartonastih škatel in prozorne ovijalne folije. 

Beguncem bomo omogočili tudi tople obroke

Humanitarno društvo ADRA Slovenija pa se pri svojih humanitarnih akcijah ne povezuje le s slovenskimi podjetji, ampak tudi z drugimi nevladnimi organizacijami. Menimo, da so usklajene in koordinirane akcije tako veliko uspešnejše. S Humanitarnim društvom Hrana za življenje smo tako že v dogovorih, da bi se nam pridružili v Beogradu, kjer bi za begunce kuhali tople obroke.

Pripravljeni tudi na prihod beguncev v Slovenijo

ADRA Slovenija pa se aktivno pripravlja tudi na prihod beguncev v Slovenijo. V ta namen se je predstavnica udeležila tudi pripravljalnega sestanka humanitarnih in drugih nevladnih organizacij, ki ga je organizirala SLOGA, platforma nevladnih organizacij za mednarodno sodelovanje in humanitarno pomoč, aktivno pa smo vključeni v vse nadaljnje skupne aktivnosti slovenskih nevladnih organizacij. Preko posebnega projekta smo aktivirali tudi mednarodno mrežo organizacija ADRA.

Pomoč za vse – ne glede na pripadnost

Zmago Godina, predsednik upravnega odbora ADRA Slovenija se je odzval na očitke v javnosti, da pomagamo le beguncem v tujini, in da bi morali več pozornosti nameniti potrebam v Slovenije. »Preko projekta Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki pomagamo šolam in socialno najbolj ogroženim družinam. Aktivni smo mednarodno in lokalno. Ljudem v stiski je pač treba pomagati, ne glede na rasno, versko in katerokoli drugo pripadnost. Seveda se zavedamo, da so pri vsem tem mogoče tudi zlorabe, a to ne opravičuje naše neaktivnosti ali nasprotovanja. Izvajamo vse potrebne ukrepe, do zlorab do sedaj ni prišlo.« Včeraj je v sklopu omenjenega projekta ADRA Slovenija na Bogračfestu v Lendavi zbirala sredstva za Dvojezično osnovno šolo Genterovci.

Komentarjev 2
  • gornik 08:07 31.avgust 2015.

    Kaj se je rdeči kriz praimenoval.

  • kapibara 07:50 31.avgust 2015.

    Če bodo emigranti ostali dol, sem za, da železnice, živeče z mojim denarjem, pomagajo, drugače ne.. v tem primeru je to še eno zapravljanje mojega denarja s katerim se NE strinjam..