Slovenija
2410 ogledov

Adria Airways: Odločanje o odvzemu licence

Adria Airways Profimedia Le še spomin, posnetek je nastal 1. septembra 2019.
Letališče Jožeta Pučnika se že dogovarja s petnajstimi novimi prevozniki.

Predstavniki letalskega prevoznika Adria Airways se bodo danes sestali s predstavniki Javne agencija za nadzor civilnega letalstva, ki presoja finančno sposobnost družbe.  V agenciji so napovedali, da bodo Adrii Airways, če ugotovijo, da podjetje nima več sredstev za vzdrževanje pravočasnih in varnih operacij, odvzeli licenco. Odločitev bo znana popoldne.

Organizatorji potovanj in poslovni partnerji so medtem že prejeli sporočila, da bo Adria Airways v kratkem šla v stečaj, poroča portal EX-YU Aviation News. Nekateri upniki naj bi tudi že prekinili sodelovanje z  Adrijo. 

Adria Airways je odpovedala večino današnjih letov, opravila naj bi le let do Frankfurta in nazaj. V ponedeljek so zaradi pomanjkanja sredstev  začasno prekinili izvajanje vseh svojih letalskih operacij v in iz vseh svojih baz.

"Ne znam oceniti, koliko časa Adrio loči od stečaja. Lahko je to pet dni, 15 ali en mesec. Lahko pa tudi ure ali minute. Stečaj je pet pred dvanajsto. Drugi lastniki letal se lahko odločijo za enak korak in Adria čez noč ostane brez flote. To je resna stvar," je za STA povedal direktor agencije za civilno letalstvo Rok Marolt.

Letališče Jožeta Pučnika se dogovarja s petnajstimi novimi prevozniki

Da so pripravljeni na propad nacinalnega prevoznika, so sporočili tudi z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. "Razmere spremljamo. Ne glede na rezultat je treba poudariti, da zračni promet obstaja predvsem zaradi tržnega povpraševanja, kar govori v prid ohranjanju komercialno uspešnih in potencialno donosnih storitev", so sporočili iz letališča. V primeru stečaja Adrie imajo zasnovana strategijo, ki pa je še nočejo razkriti. "Trenutno se pogovarjamo s petnajstimi novimi prevoznik," pravijo na letališču.

Adrijin dolg, ki se je nabral po tem, ko je družbo leta 2016 prevzel münchenski preobratni sklad 4K Invest, znaša šest milijonov evrov.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi vsi lizingodajalci napovedali odpoved pogodb za najem letal z Adrio, kar pomeni, da bi Adria v nekaj dneh ostala brez letal, s katerimi bi lahko opravila lete. Adria ima trenutno v najemu še 10 letal, vsa so na tleh. Navedbe Financ so v Adrii Airways zanikali. 

Komentarjev 2
  • sam50 10:37 25.september 2019.

    Najprej so davkoplačevalci "zabili" v Adrio zajeten kupček milijonov,nato je vrh države "podaril" Adrio za stotaka neznani firmi,ki se najverjetneje ukvarja s pranjem denarja,sedaj je neznano kam izginilo 30 milijončkov in najboljše bi bilo,da to spet po ovinkih pokrije nič ...prikaži več kriv narod,posamezniki pa zopet naloženi do vrha.....