Slovenija
24 ogledov

Adria pred nadzornike

adria Nino Verdnik
Agencijo za civilno letalstvo bi morali obvestiti o menjavi Boštjančiča.

"Pravilno je, da ima letalska družba enega odgovornega vodjo," so na agenciji za civilno letalstvo odgovorili na vprašanje, zakaj ima slovenski letalski prevoznik samo enega odgovornega vodjo (accountable managerja), brez katerega letala ne morejo leteti. To je skladno z evropskimi uredbami, so dodali. Po nočni seji nadzornega sveta Adrie Airways so bila namreč letala neplovna skoraj eno uro.

Varnost potnikov sicer ni ogrožena, če letalski prevoznik ostane brez odgovornega vodje, vendar tedaj v podjetju ni nikogar, ki bi bil odgovoren za doseganje varnostnih standardov. Odločitev, ali se let opravi tudi brez odgovornega vodje, je "stvar letalske družbe in njenih poslovnih odnosov do uporabnikov".

Ni bilo izjemnih okoliščin

Agencija mora biti o predlagani zamenjavi odgovornega vodje obveščena vsaj deset dni pred zamenjavo. Tako je določeno z evropsko uredbo. Predhodno obvestilo ni potrebno v izjemnih okoliščinah. So bile ob zamenjavi predsednika uprave Adrie Klemna Boštjančiča podane izjemne okoliščine? Ne, odgovarjajo na agenciji in dodajajo, da o čem takšnem niso bili obveščeni.

Kako bodo ukrepali?

Ali bo agencija po zapletih na nočni seji kakorkoli ukrepala? "Aprila je predviden sestanek z vodstvom Adrie, na katerem bomo pregledali trenutno stanje in morebitno odstopanje od standardov," so odgovorili z agencije.
Dodali so, da je odgovorni vodja najpomembnejši član vodstva letalskega prevoznika in ima najvišja pooblastila v podjetju. Sprejemljiv mora biti tudi za agencijo, prevzema pa tudi finančno in organizacijsko odgovornost za letalsko varnost.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:58 29.marec 2012.

    Bog ne daj da Boštjančič škripne,ker potem ADRIA ne bo mogla letet??Dobr so nategnil Možeta,vrhunsko,in ta idiot jim je verjel,svašta........................