Slovenija
11 ogledov

Adriini piloti napovedali stavko

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways adria airways
Sindikat prometnih pilotov Slovenije je za 18. marec napovedal stavko pilotov, zaposlenih v slovenskem prevozniku Adria Airways.

Predsednik uprave Mark Anžur namreč še vedno ni podpisal že usklajene kolektivne pogodbe, stavka pa se jim v tem trenutku zdi edini možen odziv na takšen odnos uprave in lastnikov, so pojasnili.

Sklenitev nove kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pilotov je bila ključna zahteva pilotov že ob napovedi stavke novembra lani, do katere potem sicer ni prišlo. Sindikat in vodstvo Adrie Airways sta se namreč takrat dogovorila, da bo nova kolektivna pogodba sklenjena najkasneje do 31. januarja letos, hkrati pa sta tudi že dorekla njene ključne vsebine.

Pogodba usklajena, a je uprava noče podpisati

Sledila so pogajanja, v katerih je bila vsebina kolektivne pogodbe v celoti usklajena, vendar pa delodajalec do danes kolektivne pogodbe še ni podpisal, so danes sporočili iz Sindikata prometnih pilotov Slovenije.

Takšno ravnanje uprave po njihovih besedah kaže na to, da so bila naporna in dolgotrajna pogajanja zgolj farsa, namenjena zavlačevanju, uprava pa da kolektivne pogodbe očitno nikoli ni imela resnega namena skleniti. Hkrati to pomeni, da je zavestno kršila in izigrala tudi sporazum o reševanju stavkovnih zahtev, na podlagi katerega je bila prejšnja napoved stavke preklicana, so zapisali.

Stavka, s katero želijo piloti doseči takojšen podpis kolektivne pogodbe, bo 18. marca potekala od 5. do 24. ure, in sicer v prostorih operativnega centra v upravno-poslovni stavbi Adrie Airways na Brniku, kot tudi pred njo in na letališčih v Tirani, Lodžu, Prištini, Tallinu, Berlinu in Pragi.
Piloti v tem času ne bodo opravljali svojega dela po pogodbah o zaposlitvi, sindikat in stavkajoči pa bodo zagotavljali minimum delovnega procesa. Stavko bo vodil štiričlanski stavkovni odbor pod vodstvom predsednika sindikata pilotov Tea Mikla.

"V Sindikatu prometnih pilotov smo prepričani, da so transparentna in poštena cena dela in med partnerji dogovorjeni pogoji dela pogoj za uspešno poslovanje vsake družbe, še posebej take, kakršna je Adria Airways," so v napovedi stavke zapisali piloti. Kot dodajajo, je stavka res skrajna oblika sindikalnega boja, a hkrati trenutno edini možen odziv sindikata na odnos uprave družbe Adria Airways in njenih lastnikov, ki pilotom, zaposlenim v družbi, jasno sporočajo, da dogovorov in danih zavez ne jemljejo resno.

Anžur pravi, da uprava v tem trenutku nima pristojnosti za podpis kolektivne pogodbe oz. ima omejena pooblastila, saj še ni prišlo do transakcije z novimi lastniki.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 19:31 03.marec 2016.

    Stavka ne reši ničesar, že tako ali tako so v piz..