Slovenija
18 ogledov

Adute še skrivajo

Delo bo opravljeno in delo mora biti bo plačano, glede plačila stavkajočih pravi Žurnal24 main
Stavka. Če se bo stavka vlekla, jo bomo postopoma zaostrovali, napovedujejo sindikati.

Stavka. “Konec tedna se ne more spremeniti nič več, stavka v ponedeljek bo,” je včeraj napovedal predsednik stavkovnega odbora Dušan Miščevič. Vladi in stavkovnemu odboru prejšnji teden ni uspelo zbližati stališč glede plačne reforme – vlada vztraja pri zamrznitvi, sindikalna stran pa pri vsaj minimalni dinamiki izplačil plačnih nesorazmerij.

80 tisoč javnih uslužbencev naj bi sodelovalo v stavki v prvi fazi, sčasoma bi se jim lahko pridružili še drugi.

Prijazni do državljanov
V stavki, ki se bo začela v ponedeljek opolnoči, bodo sodelovali cariniki, policisti, gasilci, zaposleni v državnih organih, del zdravstva, veterinarji, novinarji, kulturniki in diplomati, “Trudili se bomo, da bodo državljani prizadeti v najmanjši možni meri. Na carinah ne bomo namerno povzročali zastojev, vsaj v prvi fazi stavke ne. Tudi na upravnih organih se bomo trudili, da bodo lahko državljani svoje pravice uveljavljali. Bo pa delo upočasnjeno, to pa zagotovo,” napovedujejo v stavkovnem odboru in dodajajo: “Menimo, da se bo vlado dalo strezniti z dokaj mirno obliko stavke, če pa se to ne bo zgodilo v razumnem roku, bomo zadeve zaostrili; kako natančno, pa so še naši skriti aduti.”

Plače med stavko
Delavci, ki sodelujejo v stavki, uveljavljajo vse temeljne pravice iz delovnega razmerja, razen pravice do nadomestila plače,” pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo.

Delo bo opravljeno in delo bo plačano. Zahtevamo pa tudi, naj se v kolektivno pogodbo vnese določilo, da je stavka, kadar gre za kršitev kolektivne pogodbe – in v tem primeru gre –, plačana. Dokler te zahteve vlada ne bo sprejela, tudi če sprejme vse preostale zahteve, mi ne bomo nehali stavkati,” pravijo na stavkovnem odboru.

MINI INTERVJU
Dušan Miščevič, predsednik stavkovnega odbora

 

Du%C5%A1an Mi%C5%A1%C4%8Devi%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vedno več nas bo

1. Koliko časa bi stavka lahko trajala?
Odvisno od tega, kdaj bo vlada pripravljena na dogovor. Mi lahko končamo že v ponedeljek, lahko pa stavko vlečemo v nedogled. Če se bo stavka zavlekla ali če bodo na stavkajoče vršili pritiske, jo bomo še zaostrili.

2. Koliko uslužbencev bo po vaši oceni sodelovalo?
Mi pokrivamo okoli 80 tisoč ljudi, ocenjujemo pa, da se bo ta številka, če se bo stavka zavlekla, povečala. Imamo namige, da se nam bodo priključili uslužbenci iz preostalega dela javnega sektorja, ki v stavki ne sodeluje.

3. Kdaj se bodo pogajanja nadaljevala?
Še vedno menimo, da je dogovor možen. Pogoj je, da pogajalska stran dobi mandat za pogajanja, ki ga zdaj očitno ni imela. Naša ponudba je, da nas, ko bodo ocenili, da so se pripravljeni pogajati, pokličejo.

4. Zakaj dogovor z vlado ni bil možen?
Vladna stran je ponudila, da nam izplača plačna nesorazmerja, ko bo gospodarska rast triodstotna v roku petih let, vendar jamstva, da se bo to res zgodilo, niso mogli dati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.