Slovenija
3309 ogledov

Afera ministra Vizjaka: Tajkunu dajal napotke, kako se izogniti plačilu davka

andrej vizjak Vlada RS
V času spopada za prevzem Term Čatež je takratni gospodarski minister Andrej Vizjak tajkunu Bojanu Petanu predlagal, kako se izogniti plačilu davku.

V oddaji 24 ur Zvečer so objavili pogovor ministra Andreja Vizjaka, ki je v času prve Janševe vlade tajkunu Bojanu Petanu na skrivnem sestanku predlagal, kako se izogniti plačilu davka. Pogovor je potekal v času, ko se je bil boj za prevlado v Termah Čatež. 

Andrej Vizjak je takrat bil v vlogi ministra za gospodarstvo. Petanu je obljubil, da bo nadzorni svet delal njemu v prid, če bo ta opravil svoj del. Kaj naj bi to bilo, s posnetka ni jasno. Med drugim je minister Petanu predlagal način, kako se izogniti plačilu davka. Kot je dejal minister, bi bilo "glupo", da bi firma plačevala davek državi. Iz njunega pogovora je razvidno, da sta se pogovarjala o znesku nekaj več kot 30 milijonov evrov, 

Vse to se je dogajalo v času, ko je takratna vlada Janeza Janše napovedala vojno tajkunom. Kot so poudarili v 24ur Zvečer, je takrat minister Vizjak za časnik Finance dejal, da je kriminal, kar se dogaja v Termah Čatež. Za delnice Term Čatež sta se takrat potegovala DZS, v lasti tajkuna Bojana Petana, in država. 

S posnetkov je tako razvidno, da sta pred očmi javnosti Vizjak in Petan stala vsak na svojem bregu, ko so ugasnile kamere pa za isto mizo načrtovala naslednje poteze. MInister je moral že takrat odgovarjati na vprašanja o svoji vpetosti v dogajanje okoli Term Čatež, a je takrat in kasneje ponavljal, da ni "ne osebno ne kako drugače posredoval za borznoposredniško hišo ali druge posle". 

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 18
 • Tupamaros 11:26 19.oktober 2021.

  Afera, ki ima dolgo brado.Nimate nič novega? 14 let zatohlo zadevo se ne splača komentirati.

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 09:40 19.oktober 2021.

  SDS ovci so tipičen primer tatu, ki kriči držite lopova.

 • rd2dmk2 09:17 19.oktober 2021.

  jest verjamem, da sta kar oba snemala.. saj veste :čez 7 let vse prav pride. tolk , da veste, kateri komunisti kradejo..