Slovenija
142 ogledov

Afera Patria: Janša "z veseljem pričal, če dobi vabilo"

Janez Janša Reuters
Na Dunaju se je danes nadaljevalo sojenje v aferi Patria. Sodnica Marion Zöllner je napovedala, da namerava na sojenje povabiti tudi slovenskega premierja Janeza Janšo.

Na današnjem sojenju v aferi Patria, ki poteka na Dunaju, so se osredotočili na vidike industrijskega vohunjenja v škodo avstrijske družbe Steyr, konkurentke finskega orožarskega koncerna. Na njem je sodnica Marion Zöllner napovedala, da namerava na sojenje povabiti tudi slovenskega premierja Janeza Janšo.

Kot je povedala Zöllnerjeva, namerava ustrezno vabilo poslati v Ljubljano. Pri tem je spomnila na Janševo napoved, da bo pričal na procesu na Dunaju, če bo dobil povabilo. V kabinetu predsednika vlade so že včeraj napovedali, da bo Janša na procesu "z veseljem pričal, če dobi vabilo". Kot so pojasnili, pa vabila premier doslej ni prejel.

"Če bi to ponudbo imel, cena Patrie ne bi bila za 23 milijonov nižja"

Na sojenju je sicer danes glavni obtoženec Hans-Wolfgang Riedl priznal, da se je pred predstavniki Patrie hvalil z notranjimi informacijami o svojem nekdanjem delodajalcu, avstrijskem proizvajalcu oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge (SSF).

S tem se je želel pokazati za kompetentnega in tako finski orožarski koncern prepričati, da ga v poslu z oklepniki s Slovensko vojsko najame za posrednika. Za posel se je namreč potegovala tudi Sistemska tehnika, slovensko hčerinsko podjetje družbe Steyr.

Riedl je danes tudi odločno zanikal očitke, da je vedel za končno ponudbo Steyrja v slovenskem poslu. "Če bi to ponudbo imel, cena Patrie ne bi bila za 23 milijonov nižja od ponudbe Steyrja, temveč le za milijon ali nekaj sto tisoč." "Patria zagotovo ne bi izpustila toliko denarja," je poudaril.

"Vemo, kaj počne James Bond"

Riedl je povedal, da je informacije o Steyrju pod šifro 007 posredoval projektnemu vodji Patrie Reiju Niitynenu. Te številke so bile po njegovih besedah del telefonske številke mobilnega telefona soobtoženega, nekdanjega uslužbenca Steyrja Wolfganga A. Sodnica. Zöllnerjeva je v zvezi s tem v šaljivem tonu dejala: "Vemo, kaj počne James Bond".

Pod šifro 007 je Riedl po lastnih navedbah zbral informacije šestih ali sedmih sodelavcev Steyrja, ki jih je srečal mimogrede. Pri tem pa je bilo govora le o splošnih zadevah, ki so bile na voljo vsakomur. Ker je imel sam do leta 2008 poslovne vezi s Steyrjem, se je lahko s pristojnimi sodelavci pogovarjal povsem legalno, je še povedal Riedl.

V zvezi s soobtoženima, nekdanjima uslužbencema Steyrja, Wolfgangom A. in Wilfriedom K., ki ju bremenijo posredovanja notranjih dokumentov, pa je Riedl danes dejal, da zaradi lastnega poznavanja Steyrja ni imel nobene potrebe, da bi še koga privabil v sodelovanje.

Po mnenju tožilstva naj bi Riedl dvojico zmamil z napovedjo ustanovitve skupnega logističnega in vzdrževalnega podjetja za oklepnike. Riedl pa je v nasprotju s tem povedal, da sta sedaj že bivša sodelavca Steyrja sama prišla s to idejo do njega. Sam da jima je želel pomagati, ker sta se po prevzemu Steyra s strani ameriškega koncerna General Dynamics bala za svoji delovni mesti.

"Izhajal sem iz tega, da to nikogar ne moti"

Obema nekdanjima sodelavcema Steyrja se ni zdelo nič posebnega, da sta sodelovala z Riedlom, ki je delal za konkurenco, in da sta bila pri tem celo predstavljena sodelavcem Patrie. Šlo je za projekte, za katere novi lastnik Steyrja General Dynamics ni imel interesa, je na glavni obravnavi danes dejal A. "Izhajal sem iz tega, da to nikogar ne moti," je povedal.

K. pa se ni zdelo čudno niti to, da ga je Riedl prek elektronske pošte posvaril, da ga opazujejo in da je bolje, da komunicirajo prek telefonov na predplačniške kartice in preko kratkih telefonskih sporočil. "Nobene takšne dejavnosti nismo imeli, da bi moral imeti slabo vest," je na večkratno poizvedovanje sodnice poudaril K. A nazadnje se račun dvojici ni izšel. Zaradi afere Patria sta izgubila službo, prav tako pa ni bilo nič iz skupnega posla z Riedlom - ker je slednji po besedah K. za to izgubil interes.

Očitek o industrijskem vohunjenju sta oba nekdanja sodelavca Steyrja odločno zanikala. Tako naj nobeden izmed njiju ne bi Riedlu podal internih dokumentov, ki so bili v kuvertah odloženi pred vhodnimi vrati v njegovo hišo. Ti dokumenti, pri katerih naj bi šlo za projekt v Kuvajtu, so bili sicer po besedah glavnega obtoženca povsem brez vrednosti, saj sam ni imel nič s projektom v Kuvajtu.

Kljub temu je te informacije Riedl posredoval Patrii, "da bi pokazal, da je obveščen". Sodnica tem besedam ni verjela: "Zakaj bi nekdo nekaj brez vrednosti posredoval naprej. To ne izkazuje kompetentnosti," je dejala. "Škodi pa tudi ne," je odgovoril Riedlov odvetnik Rüdiger Schender.

Komentarjev 2
  • tralala 08:21 21.marec 2012.

    +1

  • Žurnalček 12:59 15.marec 2012.

    Ta kurac se zajebava z sodstvom države , ki jo vodi . To ne da je ogabno, ampak je to čista politična pornografija. Sej mu ni treba odpret gobca, ga bodo tako al tako odprli tisti v Avstriji !