Slovenija
37 ogledov

Afera Satex: NKBM zavaja

V NKBM Matjaža Kovačiča ne želijo razkriti niti, kdaj so sprožili izvršbo nad Aj Žurnal24 main
Izvršba. Direktor Satexa Štefan Poštrak zdaj računa še na osebni stečaj.

Politične povezave in tiha abolicija

Preiskava. Na odboru za notranjo politiko pa se je včeraj začela razprava, kdo je kriv, da je pred pravnomočno sodbo zastaral kazenski postopek zoper akterje afere Satex. Poslanec Franc Pukšič (SLS) je namigoval: “Na tem sodišču je zastaralo več zadev, so tu kakšni linki, visoke povezave?” In gre za “tiho abolicijo”.

 

V NKBM so bili včeraj nerazložljivo skrivnostni glede tega, v kateri fazi so civilni (odškodninski) postopki, ki so jih sprožili zoper akterje afere Satex. Ti so banko v letih 1995 in 1996 s posojili oškodovali za 11 milijonov evrov.

Na vprašanje, ali drži, da sta vsaj dve civilni tožbi zoper dva akterja že pravnomočno zaključeni in da je v postopku zoper bivšega direktorja Satexa Štefana Poštraka sodba že spisana, ni pa še pravnomočna, so nas odpravili z navedbo, da v zvezi z omenjenimi postopki nimajo nobenih novih informacij. Pred tem so v sporočilu za javnost 18. novembra zatrdili, da “civilni sodni postopki še niso zaključeni”. A to ne drži, razkriva odgovor predsednice okrožnega sodišča v Mariboru.

“Ni česa izterjati”
Ta odgovarja, da je NKBM že oktobra 2007 dokončno dobila pravdni postopek zoper Mladena Kerina, enega od dveh vodilnih družbe Satex, janurja 2008 pa še zoper notarja Tomislava Ajdiča. Prvi mora NKBM skupaj s stroški postopkov povrniti pet milijonov evrov, drugi pa nekaj več kot šest milijonov. A neuradno NKBM v dveh letih od Kerina in Ajdiča ni izterjala niti centa, niti ne verjame, “da bo kdaj kaj dobila”. So pa nad obema sprožili izvršbo. O tem, kdaj so jo vložili, že leta 2008 ali šele pred dnevi, ko je zadeva postala vroča, pa v NKBM molčijo.

V osebni bankrot
Se pa utegne poplačilu dolgov ogniti tudi Poštrak. Ta je od začetka oktobra v postopku osebnega stečaja. In upniki imajo le še do 3. januarja čas, da prijavijo terjatve.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.