Slovenija
25 ogledov

Afera Spričevalo

Ivan Simčič in Karl Erjavec Igor Zaplatil / Delo
Dokumenti. Ministrstvo: Preverjati bi morali po uradni dolžnosti.

Pristojnost. Avtentičnost srednješolskega spričevala, s katerim se je Ivan Simčič, poslanec Desusa, vpisal na filozofsko fakulteto (FF), bi morala preveriti prav fakulteta. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) namreč menijo, da je za preverjanje odgovoren “organ, ki je listino dobil v postopek”.

Dodajajo, da bi morala po uradni dolžnosti ukrepati tudi ustanova (šola, univerza ali delodajalec), ki “dvomi o verodostojnosti”. Po uradni dolžnosti bi to morali storiti takoj, ko se je pojavil sum ponareditve dokumentov.

Na FF pa pojasnjujejo, da pri njih ne poteka noben postopek in da so “spričevala last posameznikov in fakulteta z njimi ne razpolaga; na vpogled jih zahteva samo pri vpisu ob začetku študija”. Dodali so, da za preverjanje niso niti pristojni niti usposobljeni, saj gre pri takem ponarejanju za kaznivo dejanje.

Preverjanje so začeli na Univerzi v Ljubljani (UL), s FF pa so jim poslali le kopijo spričevala. Senat UL naj bi o primeru razpravljal na marčevski seji. Ali je bila proti Simčiču podana kazenska ovadba v času odpustitve z ministrstva za obrambo, pa niso izdali ne tam ne na policiji. Ker izobrazba za mandat poslanca ni relevantna, resničnosti spričevala niso preverili niti v državnem 
zboru.

Komentarjev 1
  • 1111 09:20 22.februar 2012.

    Sramota...eden na drugega prelagajo, to je poštenost naših politikov...KEKEC nimaš jajc!!