Slovenija
13 ogledov

Afrika še brez evforije

Od tekme do tekme. (žurnal24grafika) Žurnal24 main
Najtežje. Izgradnja desetih novih stadionov za svetovno prvenstvo. Delitev. Za nogomet se bolj navdušujejo temnopolti Južnoafričani.

O svetovnem prvenstvu (SP) v nogometu, ki ga bo naslednje leto gostila Južnoafriška republika (JAR), je spregovoril tudi častni konzul na slovenskem konzulatu v JAR Prieur du Plessis.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kakšno vlogo lahko igra slovenski poslovni sektor pred začetkom SP in med njim? Kaj svetujete slovenski vladi?
Kot častni konzul spodbujam tako zasebne kot javne projekte med obema državama. S slovensko vlado se že dogovarjamo za obisk slovenskih poslovnežev JAR marca 2010. Obe državi pa sta dali pobude tako na področju gospodarstva in turizma kakor tudi na področju kulture, izobraževanja in znanosti.

Kako JAR gleda na SP 2010: mu je bolj naklonjena belska ali črnska skupnost?
Menim, da nogomet bolj podpira črnska skupnost, belska je naklonjena ragbiju. Vendar bo ta dogodek spremenil mnenja številnih ljudi, kar bo povzročilo še večjo enotnost južnoafriške družbe.

Ali bo nogomet zbližal tudi plemena v JAR?
Če bo JAR uspešno gostila ta nogometni dogodek, bo to kljub različni kulturi in veroizpovedi združilo vse Južnoafričane.

Ali je že zdaj mogoče opaziti navdušenje nad dogodkom?
Pred petkovim finalnim žrebanjem ni bilo pretiranega navdušenja, vendar pričakujem, da bodo ljudje postali pozornejši, ko se bo prvenstvo bližalo.

S katerimi ovirami se spopadajo organizatorji?
Najtežja stvar je bila izgradnja desetih novih igrišč, vendar so po številnih zapletih zdaj dokončana. Država pa bo morala poskrbeti za ustrezno varnost obiskovalcev in logistične aranžmaje in menim, da ji bo to uspelo.

Zakaj bi po vašem mnenju Slovenci morali obiskati SP?
JAR in Slovenija sta si dokaj podobni glede turistične ponudbe. JAR namreč ponuja večkilometrsko peščeno obalo in ogled raznovrstnega divjega življenja. Posebnost je tudi prestolnica Cape Town s svojimi številnimi znamenitostmi in mesto Johannesburg, kjer lahko izkusite afriško kulturo. JAR pa se ponaša tudi z neprimerljivo gostoljubnostjo, ki jo boste ob obisku lahko izkusili.

Cene bodo višje
Hrana in pijača: pivo je med 1,3 in 1,6 evra, večerja za štiričlansko družino okoli 40 evrov, a bodo ponekod cene dvojne.
Prevoz: v primerjavi s Slovenijo so taksiji in avtobusi tudi dvakrat cenejši. Avtomobilov ne bo mogoče najeti. Prenočišče: med prvenstvom naj bi bile cene hotelov dvakrat višje kot sicer.

 

Vstopnice, hoteli ...
V nedeljo se je začela prodaja vstopnic na spletni strani Nzs.si. Večino hotelov so številne turistične agencije že rezervirale, kar pomeni težavo za tiste, ki bodo na prvenstvo odpotovali brez spremstva agencij. Južnoafriški letalski operaterji so v arabskih državah najeli 200 letal za notranje linije med prizorišči.

Letala z navijači bodo med prizorišči vzletala na 10 minut, kar bo otežilo logistiko. Najboljši način za obisk Južnoafriške republike je paket vstopnica-hotel-letalo. Navijači bodo na prizorišče lahko prišli 3 ure pred začetkom tekme.

Pazite na žeparje
V JAR ni nič bolj nevarno kakor v Londonu ali Rimu, vendar morajo biti obiskovalci pozorni na ulične žeparje.

 

Organizatorji bodo za čas prvenstva še neprodana stanovanjska naselja prekvalificirali v nastanitvene apartmaje za obiskovalce prvenstva.

 

 

Povedali so: Ali je bil žreb za slovensko reprezentanco ugoden?

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Danilo Türk, predsednik RS: Menim, da je bil žreb kar dober.

 

 

 

 


 

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Borut Pahor, predsednik vlade: Mislim, da je imela Slovenija pri žrebu srečo. Moja prognoza je, da bomo prvi v skupini. Nisem pa ta hip prepričan, kako bo potekalo v osmini finala, To moram še malo premisliti.

 

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Janez Janša, predsednik SDS
: Bolj bi si želel nasprotnikov, ki jih je dobila recimo Nemčija. To bi bila lažja skupina. A tudi s to bo šlo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.