Slovenija
28543 ogledov

Napoved vremena: Danes malce zatišja, v naslednjih dneh ekstremen ciklon

dež Profimedia
Zofka bo mokra, a najhuje še prihaja. Agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo.

Ledeni možje so v minulih dneh prinesli dež, ki je povzročal kar precej težav in mu ne bomo ušli niti danes, na dan, ko goduje sv. Zofka. Pred nami je namreč spremenljivo oblačen dan s krajevnimi plohami. "Ponoči se bo pooblačilo, dež bo do jutra zajel vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem se bo krepila burja," napovedujejo na agenciji za okolje. 

Današnje najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20 °C, medtem ko bo torek nekoliko hladnejši, saj se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 11 do 15 °C, na Primorskem se bo povzpelo do 19 °C. 

Pričakujemo lahko obilne padavine

Jutri lahko pričakujemo večjo količino padavin. "Pred nami je ekstremen dogodek z afriškim ciklonom, ki se nam bo približal v torek," piše vremenski portal Ciklon.si. Padavine nas bodo dosegle danes zvečer, ko bo od juga začelo deževati. "Zlasti nad vzhodnim delom Slovenije lahko pričakujemo obilne padavine. Lahko bo padlo več kot 100 mm padavin. Skratka precej nenavaden vremenski dogodek se obeta, občutek mraza pa bo še povečan zaradi okrepljenega vetra."

Agencija za okolje je za jugovzhod in severovzhod Slovenije za torek izdala oranžno opozorilo zaradi dežja. V primeru oranžnega opozorila se pričakuje, da bo na prizadetih območjih padlo od 40 do 66 mm padavin v 24 urah. "Vodotoki lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi," opisujejo razmere, ki jih lahko pričakujejo. 

oranžno opozorilo | Avtor: ARSO ARSO

Za jugozahodno Slovenijo je za torek izdano oranžno opozorilo zaradi vetra, ki bo lahko dosegal hitrosti od 100 do 120 kilometrov na uro. Veter lahko lomi veje in podpira posamezna drevesa ter odkriva strehe. Možne so prekinitve v oskrbi z električno energijo. Oviran je lahko cestni in tudi pomorski promet. Gubanje na prostem je zelo oteženo in nevarno, morje je zmerno vzvalovano do vzvalovano. 

Kako bo v nadaljevanju tedna?

V sredo bo oblačno z občasnimi padavinami. Pihalo bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V četrtek in petek bo povečini suho vreme, kakšna kaplja dežja lahko pade v vzhodni Sloveniji. Od sobote do torka bo nato spremenljivo vreme s popoldanskimi plohami in nevihtami. "Najvišje dnevne temperature bodo od nedelje naprej od nedelje naprej od 20 do 25 °C," dodajajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:26 15.maj 2023.

    Zaradi obilnega deževja bo pridelek slabši in kmetje bodo zopet štrajkali ? Kriva je vlada ,ker ni molila za lepše vreme in želi župnikom zmanjšati socialne prispevke .