Slovenija
22673 ogledov

Agencija za okolje razglasila oranžni alarm

Veter
1/4
Saša Despot
Agencija za okolje je prižgala več vremenskih alarmov, jutri od šestih zjutraj dalje za celotno državo velja rumeni alarm, za zahodni del pa oranžni alarm.

"V ponedeljek bo predvsem na severozahodu močno snežilo, do večera lahko zapade od 40 do 60 cm snega. Ob morju bo od dopoldneva do večera pihal močan jugo. Morje bo poplavilo nižje dele obale," se glasi opozorilo.

Za severozahodni del države velja rumeni alarm zaradi nevarnosti snežnih plazov in oranžni alarm zaradi novega snega. Alarm zaradi snega je v veljavi v ponedeljek od 6. do 23. ure. V 24 urah bo predvidoma zapadlo od 40 do 60 centimetrov novega snega.

"Gibanje na prostem je oteženo. Promet je močno oviran. V primeru mokrega snega se lahko lomijo veje in drevesa, lahko se poškodujejo električni vodi," opisujejo pomen oranžnega alarma in svetujejo: "Pred nastopom sneženja obnovite zaloge hrane in pijače. Ne odhajajte na pot, če ni nujno potrebno, nekateri cestni odseki so neprevozni. Napolnite rezervoar z gorivom. V vozilu imejte nekaj hrane in pijače in toplo odejo. Ne odhajajte na ture v sredogorje in visokogorje. Računajte na morebitne plazove snega s streh."

 | Avtor: Arso Arso

V jugozahodnem delu države (obala) sta prižgana dva oranžna alarma. Od 9. do 21. ure velja oranžni alarm zaradi vetra, saj bo maksimalna hitrost vetra od 85 do 100 kilometrov na uro.

Oranžni alarm pomeni, da "veter lomi veje in lahko podira posamezna drevesa, odkriva strehe. Možne so prekinitve v oskrbi z električno energijo. Oviran je cestni, lahko tudi pomorski promet. Gibanje na prostem je zelo oteženo in nevarno". Agencija za okolje svetuje, da ostanete "v varnih, zaprtih prostorih, ob morebitnem gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Ne vključujte se v promet, če ni nujno potrebno. Plovila naj bodo privezana na varnih privezih. Ostanite na kopnem."

Od 8. do 12. ure in od 17. do 22. ure je na obali razglašen tudi oranžni alarm zaradi povišanega plimovanja oziroma valovanja.

To pomeni, da morje poplavi nižje dele obale. "Možnost nastanka materialne škode na plovilih in vozilih, poplavljeni so deli obalnih cest, sprehajalne poti ob obali in starejši pomoli. Pričenjajo se težave s komunalno ureditvijo obalnih mest. Dostop do morja je bistveno otežen," opisujejo na agenciji za okolje in svetujejo: "Izogibajte se hoji ob morju. Preverite prevoznost cest in dostope do lokacij. Izogibajte se vožnji po poplavljenih obalnih cestah, avtomobile parkirajte na parkiriščih, ki niso v neposredni bližini morja. Odstranite avtomobile in druga materialna sredstva s širšega priobalnega območja. Lastniki plovil preverite stanje na privezih. Bodite pozorni na obvestila o morebitnih težavah s komunalnimi vodi in kanalizacijo."

Orednja in jugovzhodna Slovenija: nevarnost žleda in poledice

V osrednji Sloveniji je razglašen oranžni alarm zaradi nevarnosti poledice in žleda ter zaradi snega, popoldan bodo ceste in pločniki lahko poledeneli.

Tudi v jugovzhodni Sloveniji je razglašena rumena nevarnost žleda in poledice ter rumeni alarm zaradi vetra.

V vzhodnem delu države je rumeni alarm razglašen le zaradi vetra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1