Slovenija
2638 ogledov

Agencija za varstvo konkurence je izrekla 3,7 milijona evrov globe

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Agencija je podjetjem iz United Group, ki ima v lasti Telemach in je neuspešno kupovala Pop TV in Kanal A izrekla globo v višini 3,7 milijona evrov, odgovornima osebama pa 6500 oziroma 6000 evrov.

Razlog za globo je prepozno priglašena koncentracija ob nakupu TV programov Sport Klub.

"Stranka je koncentracijo Agenciji sicer priglasila sama, vendar prepozno, z več kot enoletno zamudo," pojasnjujejo na agenciji. Koncentracijo bi morali prijaviti najkasneje v 30 dneh od sklenitve pogodbe. Globa je doletela ciprsko podjetje UML - United Media Ltd., ki sodi v skupino United Group. 

Dodatna oteževalna okoliščina je dejstvo, da gre za prepovedano koncentracijo, saj je agencija v postopku presoje ugotovila, da koncentracija ni skladna s pravili konkurence in jo prepovedala, odločbo so izdali 4. septembra lani, v njej pa United Group naložili, da programe v pol leta odprodajo, kar se ni zgodilo, saj so na odločbo pritožili, sodišče vsebinsko še ni razsodilo, je pa vrhovno sodišče odločilo, da lahko do pravnomočne razsodbe programe oddajajo. 

"Za prekršek prepozne priglasitve koncentracije je za pravno osebo predpisana globa do 10 % letnega prometa v koncentraciji udeleženega podjetja skupaj z drugimi podjetji v skupini v predhodnem poslovnem letu. Agencija je prvič odločala o prepozno priglašeni koncentraciji, ki jo je prepovedala. Pri določitvi globe pa je Agencija upoštevala še čas zamude, obliko krivde, ravnanje pravne osebe in druge okoliščine v skladu z zakonom," pojasnjujejo na AVK.

Dodajajo še, da so pri odmeri globe upoštevali tudi, da je potrebna generalna prevencija pri tovrstnih prepoznih priglasitvah, "saj so pravočasne priglasitve ključne za učinkovito presojo in obravnavo koncentracij".

Odločba o prekršku še ni pravnomočna, saj so oglobljeni napovedali vložitev pritožbe, o kateri bo odločalo Okrajno sodišče v Ljubljani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar Clartiella
  Clartiella 00:59 19.julij 2019.

  Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

 • val 17:38 18.julij 2019.

  kaj se gre ta naša država. kr ena pravila. naj še facebook kaznujejo ker ima koncentriran delež družbenih omrežij v Sloveniji

 • Boris 17:35 18.julij 2019.

  Veliki igrajo igre velikih. Da bi jih le po p**** ...