Slovenija
1845 ogledov

Agonija ponesrečenega jamarja se je končala danes ponoči

Jamarji
1/3
Sandi Vidrih, Maks Merela in Damijan Šinigoj
Danes ob 4.36 so iz brezna Preporod dvignili ponesrečenega jamarja. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali v Ljubljanski klinični center. Jamarju je v četrtek med vračanjem z raziskovalne akcije v tem na novo odkritem breznu padel na glavo večji, po ocenah okrog pet kilogramov težak kamen in ga poškodoval po glavi.

Kamen je prebil čelado in jamarju poškodoval glavo, prisotna jamarska zdravnika, ki sta prišla do ponesrečenega v jamo Preporod, pa sta sumila tudi na morebitno poškodbo vratnih vretenc. Jamar je sicer dolgoletni in izkušen član ajdovskega jamarskega društva ter tudi sam aktiven jamarski reševalec.

Pri reševanju je sodelovalo 36 jamarskih reševalcev iz reševalnih centrov Tolmin, Sežana, Postojna in Ljubljana, je povedal vodja intervencije Igor Benko. Prisotnih je bilo tudi devet gorskih reševalcev ter pripadniki občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina, policije in enote nujne medicinske pomoči urgentnega centra ajdovskega zdravstvenega doma.

Nesreča se je zgodila v četrtek nekaj po 1. uri, ko sta se z jamarskim kolegom vračala z raziskovanja jame na približno 150 metrih globine. Padajoči kamen je jamarju prebil čelado in ga poškodoval. Po poškodbi je preplezal sam še približno 30 metrov, nato pa ga je jamarski kolega ustavil in odhitel iz jame po pomoč.

Reševanje ponesrečenega je trajalo več kot 30 ur, saj so morali pred dvigom razširiti kar tri večje ožine v jami. Delo je opravilo pet jamarjev minerjev ter tako omogočilo reševalcem, da so poškodovanega na nosilih lahko sploh prinesli iz brezna.

"Mislili smo, da bo reševanje zaključeno prej, vendar so se zaradi ponesrečenčevih hudih bolečin v glavi morali reševalci večkrat ustaviti," je dolgotrajno reševanje pojasnil Benko.

Povedal je še, da jamarska reševalna služba pri Jamarski zvezi Slovenije vsako leto rešuje med pet in deset ponesrečenih v podzemnih jamah. Letos je bila to druga tovrstna jamarska nesreča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.