Slovenija
30 ogledov

Agoniji ni videti konca

Neprofitno najemno stanovanje je mogoče dobiti le prek javnega razpisa, opozarja Žurnal24 main
Celovški dvori. Stečaj Vegrada naj ne bi imel vpliva, upravičenci do stanovanj kljub temu že obupani.

Ljubljana. V petek so po naših informacijah potekali večurni pogovori, kako rešiti zaplete s predajo 433 stanovanj v Celovških dvorih, ki so jih kupili Mestna občina Ljubljana (MOL), Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL in republiški stanovanjski sklad. Kaj so se dogovorili, Jožka Hegler, direktorica JSS MOL, takrat ni želela razkriti, zato njene odgovore pričakujemo danes.

10 mesecev upravičenci do neprofitnih najemnih stanovanj že čakajo na vselitev.

“To je groza!”
Tudi upravičenci do neprofitnih najemnih stanovanj nimajo informacij, kdaj se bodo lahko vselili. “Šest let smo potrebovali, da smo prišli v sistem, zdaj pa na stanovanje čakamo praktično že leto in pol. To je groza! Sploh če te kdo tako nateguje,” je povedala ena od upravičenk. Druga pravi, da je zaradi napovedanega stečaja Vegrada ni bolj strah, vendar: “Bojimo se, da se bo čakanje zavleklo. Prejšnji teden so mi rekli, da bodo prve selitve čez 14 dni, ampak zdaj tega ne verjamem več, ker bi se morali vseliti že lanskega decembra.

Maščevanje banke
Neuradno.
NLB ne želi umakniti hipotek s stanovanj v Celovških dvorih, ki so jih podizvajalci prejeli za plačilo. Zakaj, predstavnik podizvajalcev Mirko Požar ne ve. Upa le, da se bo to kmalu uredilo. Neuradno pa je slišati, da NLB izbrisnih pobotnic ne želi dati, ker je Vegrad namesto dogovorjenih 30 stanovanj za poplačilo dolgov predal sto stanovanj, banka pa bi morala z vseh teh umakniti svoje hipoteke.

Dva rezervna scenarija
Tudi v JSS MOL so zatrdili, da stečaj Vegrada ne pomeni nič. “Ker je stanovanja prodajal Vegrad AM, stečaj Vegrada načeloma ne bi smel vplivati na obveznosti prodajalca,” je pred časom povedala Heglerjeva. To je potrdil tudi Lojze Ude z ljubljanske pravne fakultete.

Če bo šel po Vegradu v stečaj tudi Vegrad AM (ki je v lasti Vegrada AV, ta pa v Vegradovi lasti) in če kupci do takrat še ne bodo dobili stanovanj, ima Heglerjeva dva rezervna scenarija: “Prizadevali si bomo za izpolnitev prodajne pogodbe po pravilih za vzajemno neizpolnjene pogodbe v skladu z zakonom.” Če jim še tako ne bo uspelo, bodo svoje “terjatve uveljavljali iz naslova ločitvenih pravic”. To pomeni, da si bodo prizadevali, da jih poplačajo, preden gredo v stečajno maso. Vse to bi lahko postopke še podaljšalo.

Umik hipotek
Spomnimo, da kupci stanovanj teh še nimajo, ker jim Vegrad AM ni predal zemljiškoknjižnih dovolil, s katerimi bi se občina in oba sklada lahko vpisali v zemljiško knjigo kot lastniki stanovanj. V JSS MOL so dejali, naj o razlogih za to vprašamo Vegrad, ta pa na naša vprašanja ne odgovarja. Eden od najverjetnejših razlogov je, da ima NLB tudi na teh stanovanjih hipoteke. “Odnosov s strankami ne moremo komentirati,” je na vprašanje, ali ima NLB hipoteke na vseh stanovanjih v Celovških dvorih, odgovorila Mojca Strojan, vodja odnosov z javnostmi v NLB.

Vendar pa je Heglerjeva že povedala, da mora prodajalec izročiti izbrisne pobotnice ali zemljiškoknjižna dovolila, to pa je po njenem mnenju tudi njegov interes, saj mu bodo potem nakazali zadnji obrok v višini 4,4 milijona evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.