Slovenija
34 ogledov

Agregate ponudila tudi ameriška vojska

Agregat iz Avstrije
1/2
Žurnal24 main
Štirje agregati prišli iz Nemčije, trije s Hrvaške. Nameščanje agregatov prioriteta, poleg tega tudi oskrba z vodo.

Delavci elektropodjetij so danes ponovno na terenu in poskušajo vzpostaviti oskrbo z električno energijo. Poleg njih bodo na terenu gasilci, komunalni delavci in civilna zaščita, ki bodo nadaljevali odstranjevanje posledic, ki so jih povzročila s snegom in ledom obtežena podrta drevesa in drogovi električne napeljave.

Kot je za ojasnil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, so na prizadetih območjih danes namestili še sedem agregatov, ki so pomoč iz tujine, od katerih so štirje prišli iz Nemčije, trije s Hrvaške. Ponoči naj bi jih prispelo še 14, dodatnih 11 iz Nemčije in trije iz Poljske. Agregate v četrtek pričakujejo še iz Romunije, ponudila jih je tudi ameriška vojska, a bodo po Šestanovih besedah še videli, ali bodo potrebni.

Že včeraj je v Slovenijo preko civilne zaščite Evropske unije prišlo 27 agregatov. Pošiljko so v spremstvu 130 prostovoljnih gasilcev najprej odpeljali v zbirni center v Logatcu, kjer je bil narejen razrez za celo Slovenijo. Vsi agregati so visokih zmogljivosti, od 100 do prek 500 kW, ki jih priklapljajo na transformatorske postaje in pokrivajo manjša ali večja naselja ali kritične točke, kot so domovi za ostarele in vodovod. Po besedah Srečka Šestana URSZR bi jih za zadostitev vseh potreb potrebovali več kot sto.

Brez elektrike še 52.000 odjemalcev

+Po trenutnih podatkih je brez električne energije še okoli 52.000 odjemalcev. Na območju Elektra Ljubljane je bilo ob 20. uri brez elektrike še okoli 18.000 odjemalcev, brez napetosti so bile 704 transformatorske postaje.

"Potrebe so enormne"

Eno izmed težko, na nekaterih delih celo nedostopnih območij je Čepovanska planota. Tam se je predstavnikom civilne zaščite včeraj le uspelo prebiti do Lokovca, kjer so oskrbeli prebivalce. "Na tem področju smo razdelili okoli 15 agregatov, vendar to ne zadošča, ker so potrebe enormne," je povedal Samo Kosmač iz Civilne zaščite. "Agregate iščemo vsepovsod, svoje agregate pa posojajo tudi občani. Potrebe po njih so vedno večje."

sneg pivka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot je še povedal za Žurnal24, so včeraj na tem območju razdelili okoli sto manjših agregatov, na upravo pa so naslovili zahtevek po dodatnih. Ti bodo v skladu s potrebami razdeljevali nove. "Smo pa dobili dva petkilovatna agregata, ki sta večja in lahko napajata večje objekte," je še povedal Kosmač.

Brez elektrike še 14 dni 

Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je ocenil, da bodo lahko vsem uporabnikom Elektra Ljubljana elektriko zagotovili v 10 do 14 dneh, dobava bo morda motena le na najodročnejših krajih. Glede škode na omrežju je navedel, da kilometer 110-kilovoltnega daljnovoda stane med 250.000 in 300.000 evri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.