Slovenija
115 ogledov

Agregate ponudili tudi posamezniki

Kanalski Lom
1/11
PGD Most na Soči
Vremenske razmere na Severnem Primorskem se slabšajo. Pričakujejo, da bodo jutri težave s prevoznostjo cest. Potrebujejo agregate.

"Vreme se poslabšuje, precej je žledu," trenutne razmere na Severnem Primorskem opisuje Samo Kosmač, poveljnik Civilne zaščite za Severno Primorsko. "Se pa je malenkost izboljšala oskrba z agregati. Mi smo dali objave na radio in odzvalo se je 15 posameznikov, ki so brezplačno ponudili svoje agregate." Med posamezna gospodinjstva so razdelili okrog 70 manjših agregatov.

Najbolj kritične točke so Tolminska, Cerkljansko in Idrijsko. "Vojska je danes pripeljala en večji agregat v Spodnji Lokovec in ga priklapljajo na transformator, tako da bo Spodnji Lokovec imel električno energijo. Agregate, ki so tam, a niso več potrebni, se bo tako premaknilo v Gornji Lokovec."

Na pomoč je priskočila tudi kmečka zveza iz Furlanije Julijske Krajine, ki je ponudila svoje agregate. Pripeljali jih bodo v sežanski gasilski center, od koder jih bodo razpošiljali na območja, kjer jih potrebujejo. Razdeljevati jih bodo začeli jutri.

Akcija odvisna od vremena

Na območju trenutno dežuje, v višjih legah pada ledeni dež, kar pomeni, da se bodo tekom noči pojavile nove težave. Jutri pričakujejo probleme s prevoznostjo cest. "Jutri je organizirana akcija, v kateri naj bi pomagala tudi vojska pri čiščenju cest na Idrijskem. Bo pa zelo odvisno od vremena, kakšna bo izvedba akcije," pravi Kosmač.

Na terenu je bilo danes okrog 450 ljudi, od tega večina pripadnikov civilne zaščite in prostovoljnih gasilskih društev. "Na terenu so že od sobote, ko so potekale prve akcije reševanja z Vojskega, kar pomeni, da bo počasi treba okrepiti sile. Jutri prihajajo iz prostovoljnih gasilskih društev iz občin, ki niso bile prizadete. Pomoč je ponudila tudi slovenska vojska," dodaja Kosmač.

Gasilci imajo dela čez glavo

Poveljnika Prostovljnega gasilskega društva Most na Soči Blaža Merviča smo na telefon ujeli ravno med dostavo agregata v Kanalski Lom, kjer je še vedno nekaj hiš brez elektrike. Na območju Tolminskega in Kanalskega Loma imajo trenutno dva agregata, ki bosta krožila med hišami. "Enega smo vzeli iz našega kamiona, ker imamo dva, drugega pa so nam posodili gasilci s Kneže, ker ga ne rabijo," pravi Mervič in ob tem dodaja, da upajo, da bodo še kakšnega dobili s strani civilne zaščite.

Največ težav jim sicer povzroča podrto drevje. Gasilci odstranjujejo podrto drevje, da lahko nato splužijo ceste. Včeraj so tako za čiščenje dobrega kilometra ceste potrebovali šest ur dela. Enega od agregatov pa so zaradi zasneženega cestišča, polnega polomljenega drevja, do 20 minut hoda oddaljene hiše odnesli peš.

Razmere so resne tudi na Šentviški planoti, kjer so posamezni kraji še vedno brez elektrike. Tamkajšnjim gasilcem tako prihajajo na pomoč gasilci iz Tolmina in Kneže.

Komentarjev 5
  • Mahi 09:15 05.februar 2014.

    Država si že mane roke koliko bo imela zaslužka ob tej katastrofi. Najprej bo verjetno ustanovila komisijo za popis in odpravo škode, kjer bodo sedeli dobro plačani uradniki, nato pa bo objavila javni razpis za odpravo škode, kjer se bodo ...prikaži več prijavljala spet razna podjetja in kovala mastne zaslužke nad vsem skupaj.....

  • Merkava4 00:13 05.februar 2014.

    Pajac Kovačič, dejansko si butlman...vojska gre kadar ji je to ukazano, ukaze pa sprejema politika!! Tudi policiji dajejo "kruh" ljudje, pa ni nikjer nobenega....

  • Andrej Kovačič 00:05 05.februar 2014.

    če je to "vojska" sem jaz batman..... pajaci eni bi lahko že zdavnaj bli v akciji in pomagali ljudem ki jim dajejo kruh....