Slovenija
20 ogledov

Agregate poslali tudi Američani

električni generator Shutterstock
Sloveniji 22 agregatov posodila ameriška vojska.

Minister za obrambo Roman Jakič je že v nedeljo na družbenem omrežju Twitter objavil, da je Slovenski vojski uspelo zagotoviti dvostransko pomoč ameriške vojske. "22 agregatov iz njihove baze v Italiji je že na poti," je zapisal. Agregati so prišli iz ameriške vojaške baze v Italiji.

Prek mehanizma Evropske unije (EU) za civilno zaščito je Slovenija do zdaj prejela 68 agregatov, bilateralno pa pet, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Od omenjenih 68 agregatov smo jih prek mehanizma EU samo iz Nemčije prejeli 22.

Solidarno iz Avstrije in Italije

Poleg pomoči, ki jo prejemamo na državni ravni prek EU-mehanizma za civilno zaščito, so solidarnost izrazile številne obmejne občine iz Avstrije in Italije ter v sodelovanju s slovenskimi lokalnimi skupnostmi zagotovile več agregatov manjše moči za individualno rabo.

Reševalci iz tujine pomagajo slovenskim kolegom ne le pri namestitvi in upravljanju agregatov, temveč tudi pri odpravi posledic ujme. Trenutno je v Sloveniji okoli 200 tujih reševalcev. Njihovo število se iz dneva v dan spreminja, saj so nekatere tuje enote po namestitvi agregatov odšle domov, v nekaterih enotah pa se reševalci izmenjujejo, so še navedli.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.