Slovenija
22 ogledov

Agregate prodajajo na bencinskih servisih

Snežna ujma v Postojni Žurnal24 main
Na bencinskih servisu v Logatcu prodajajo agregate. Zanimanje zanje je veliko.

V Logatcu, ki ga je ujma močno prizadela in prebivalci že en teden nimajo elektrike, so v prosti prodaji na voljo agregati. Prodajajo jih na bencinskem servisu Petrol. "Zanimanje za agregate je zelo veliko. Cene se gibljejo od 470 do 1005 evrov, so pa francoskega proizvajalca. Na voljo jih imamo še devet," so povedali v tamkajšnjem bencinskem servisu. Na vprašanje, koliko jih bodo še dobili, niso znali povedati.

Potrebovali bi še okoli 300 agregatov

Število odjemalcev brez električne se energije zmanjšuje, največ potreb po agregatih pa je še vedno na območju Elektra Primorska. V petek je bilo v pogonu 958 agregatov, od tega največ manjših z zmogljivostjo do deset kilovatov in 120 močnejših z zmogljivostjo več kot 100 kilovatov. Da bi zagotovili potrebe po električni energiji, bi potrebovali še 280 agregatov, predvsem manjših za gospodinjstva, sporočajo z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Od drugih držav je Slovenija po zaprosilu za pomoč prek bruseljskega centra za nujni odziv in bilateralno doslej prejela 61 zmogljivejših agregatov, v okviru čezmejnega sodelovanja lokalnih skupnosti ali regij pa tudi večje število manjših. Na upravi za zaščito in reševanje danes in v nedeljo pričakujejo še sedem zmogljivejših agregatov iz Nemčije in Češke.

Nepravilna uporaba agregata vzela življenje

Nepravilna uporaba agregata je žal v petek botrovala smrti. V Pivki so zvečer našli osebo, ki je umrla zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Pivški in postojnski gasilci so izmerili koncentracijo plinov in ugotovili prisotnost ogljikovega monoksida, ki je bil posledica uporabe agregata. Gre za drugo smrtno žrtev v času vremenske ujme. V sredo je na Pohorju ob sanaciji pretrganega daljnovoda umrl 20-letni delavec, ki mu je zaradi električnega udara zastalo srce.

Ogljikov monoksid je smrtno nevaren

Na upravi za zaščito in reševanje zato v opozorilu pojasnjujejo, da agregate poganjajo bencinski oziroma dizelski motorji, ki sproščajo ogljikov monoksid, ta pa je smrtno nevaren plin. Agregati se zato lahko uporabljajo samo na odprtih oziroma dovolj zračnih območjih. Vse uporabnike prosijo, naj upoštevajo navodila strokovno usposobljenih oseb. Agregat lahko priključijo na omrežje samo strokovno usposobljene in pooblaščene osebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.