Slovenija
20 ogledov

Agrokor bi kupil celoten Mercator

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
V javnost so prišli dokumenti, ki dokazujejo, da Agrokor snuje nakup celotnega Mercatorja, saj bo tako lahko prek izčrpavanja saniral svoj finančni položaj.

Financerji Agrokorja namreč opozarjajo, da bo moral Agrokor zaradi svoje astronomske zadolženosti čim prej prenesti odplačevanje dolga za prevzem na pleča Mercatorja.

Eden izmed financerjev morebitnega prevzema slovenskega trgovca je francoska banka BNP Paribas, ki je pripravila tudi podlago za odločanje o načinu izpeljave projekta, poroča Dnevnik.

Slednji je objavil tudi dokumente, ki razkrivajo, da se Agrokor ves čas pripravlja na prevzem stoodstotnega deleža Mercatorja in ne le na nakup 50-odstotnega lastništva, kot je bilo razbrati iz njegovih javnih pojasnil.

Posredno lastniški vpliv na Mercator ima prek največjih bank še vedno država, banke pa so tudi večinske lastnice Pivovarne Laško, ki prodaja 23-odstotni delež Mercatorja.

Sloveniji manjšinski delež?
BNP Paribas pa med ključnimi vprašanji omenja, da bi bilo treba zagotoviti, da na ponudbo za prevzem v Sloveniji ne bomo gledali kot na sovražno.

Glede na to, da se Agrokor zaveda političnega nasprotovanja v Sloveniji, naj bi po nekaterih informacijah razmišljali o tem, da bi Republiki Sloveniji ponudili manjši lastniški delež in članstvo v nadzornem svetu.

Vendar to ne bi preprečilo finančnega izčrpavanja Mercatorja za financiranje prevzema, opozarjajo poznavalci, piše časnik.

Dve možni poti prevzema
Francoska banka sicer predlaga dve možni različici prevzema. Po prvi bi stoodstotni delež Mercatorja neposredno kupil Agrokor, ki bi moral zaradi novih posojil prestrukturirati svoj obstoječi dolg, tako da je celotna finančna operacija ovrednotena na 1,95 milijarde evrov.

Po drugi različici pa bi prevzem izpeljali prek posebne, novoustanovljene družbe oziroma tako imenovanega SPV (Special purpose vehicle).

Kot je razbrati, je BNP Paribas bolj naklonjen prevzemu prek SPV, med drugim zato, ker bi se s tem zmanjšal vpliv na Agrokorjev rating in ker bi potrebovali manj novih posojil.

Izpeljava obeh projektov temelji na sinergijskih učinkih, ki bi jih moralo biti že v prvem letu za 130 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.