Slovenija
22 ogledov

Agrokor na Dunaj z novo ponudbo

ljubljana 08.12.08 ljudje, blagajna, otvoritev Mercator Hipermarket Smartinska; Saša Despot
Deveti krog. Če prodaja Mercatorja ne uspe, tudi tisti, ki ga prodajajo s figo v žepu, nimajo plana B.

Agrokorjev prevzem Mercatorja se zaradi novih pogojev, če že ne podira, vsaj močno zapleta. Agrokor po novem ponuja 105 evrov za delnico in dokapitalizacijo družbe. Koliko svežega denarja bo vložil, je še stvar pogajanj. O novi ponudbi in o tem, ali bo prodaja Mercatorja že devetič spodletela, se bo konzorcij prodajalcev pogajal v petek na Dunaju, smo izvedeli neuradno. Takrat naj bi Agrokor končno razkril, kje bo dobil denar za prevzem.

Uradno stališče Skupine Pivovarne Laško, največje lastnice Mercatorja, je še vedno, da spoštujejo ponudbo, ki so jo z Agrokorjem sklenili lanskega septembra. Ivica Todorić je takrat za delnico ponujal 120 evrov. Ponudba je podpisana, pogoje so do zdaj izpolnjevali. Za novo ponudbo so slišali in bodo na petkovih pogajanjih sodelovali. Če deleža v Mercatorju ne bodo prodali, bodo imeli Laščani veliko težav pri izpolnjevanju svojih finančnih obveznosti.

Prenos na slabo banko

Po dogovoru o prodaji je sicer predsednica vlade Alenka Bratušek jeseni v Bruslju povedala, da so za Mercator tri možnosti: Agrokorjev prevzem, prenos terjatev na slabo banko ali stečaj banke.

Vendar če prodaja ne bo uspela, Mercator najbrž ne bo pristal na slabi banki, pravijo naši viri. Če bo veljal načelni dogovor Mercatorja z bankami o reprogramu posojil, bo namreč Mercator svoje obveznosti poravnaval sam. Na slabi banki utegnejo pristati le manjši bančni deleži, ugotavljajo poznavalci.

Stečaja (še) ne bo

Stečaj, pred katerim je svarila Bratuškova, pa ni v interesu nikogar. Če najboljšega soseda ne bodo prodali, se bo negotovost nadaljevala. Prav lahko se zgodi, da bodo lastniki zaradi svojih težav želeli nov krog pogajanj o prodaji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.