Slovenija
15 ogledov

"Agrokor napačen kupec"

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Minister za kmetijstvo Dejan Židan meni, da je Agrokor napačen kupec za Mercator, kar nakazuje tako njegov dosedanji "skorajda sovražen" odnos do slovenske proizvodnje hrane, pa tudi bilance.

Minister Dejan Židan je prepričan, da bi sovražni prevzem škodoval tako potrošniku kot slovenski proizvodnji hrane. "Ne smemo pozabiti, da slovenska proizvodnja hrane zaposluje skoraj 100 tisoč ljudi", veliki sistemi pa "svoja obnašanja zelo težko spremenijo", je v oddaji Pogledi Slovenije opozoril Židan.

Po njegovem ima lahko Mercator kot samostojni igralec "zelo dobro pot", verjetno pa potrebuje tudi tuje investitorje, ki pa morajo biti strateški in takšni, ki "podpirajo samostojno vlogo Mercatorja, da se lahko širi ne v Sloveniji, ampak na tujih trgih". O ukrepih vlade pa je dejal, da sam ne more govoriti.

Nekdaj državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo in sodelavka Boška Šrota Andrijana Starina Kosem je ocenila, da bi morala Pivovarna "vse svoje naložbe prodati prej in ostati v lastniški strukturi Mercatorja", saj bi bilo to "za razvoj Pivovarne Laško najbolj optimalna rešitev". Poleg tega po njenem mnenju čas ni primeren za prodaje naložb, a "vlada preko bank sili Pivovarno Laško v odprodajo".

"Potreben bi bil mednarodni razpis"
Nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je izpostavil, da je "vprašanje, če bo Agrokor sploh dobil dovoljenje, da kupi Mercator", če bo regulator "korektno opravil svoje delo". Dodal je še, da bi Pivovarna Laško morala svoj delež Mercatorja prodajati z javnim mednarodnim razpisom in da bi bilo logično, da v "pogoje da tudi, da tega deleža ne morejo kupiti neposredni konkurenti Mercatorja".

S prodajo Mercatorja Agrokorju bi se poslabšala tudi pogajalska moč Pivovarne Laško. V tem primeru bi bil namreč "to nek 'glomazen' trgovec, ki bi še bolj izsiljeval dobavitelje in imel preveliko pogajalsko moč, ne samo proti dobaviteljem, ampak tudi proti kupcem", je zaključil Lahovnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.