Slovenija
31 ogledov

Agrokor: Odločitev smo že sprejeli

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Agrokor in naložbeni sklad Mid Europa naj bi oddala ponudbo za nakup 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju.
Rok za oddajo ponudb po pošti za nakup 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju poteče danes ob polnoči, osebno pa je možno ponudbe oddati do 15. ure.

Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska so poziv za javno zbiranje pisnih zavezujočih ponudb za nakup skupno 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotnega deleža v družbi Mercator objavile 4. februarja, potem ko je s prodajo soglašal nadzorni svet laške pivovarne.

V hrvaškem koncernu Agrokor so na eksplicitna vprašanja Žurnala24, ali so oddali ponudbo za nakup 23,34 odstotka Mercatorja, ki ga prodaja Pivovarna Laško in kaj se bosta pogovarjali vodstvi Agrokorja in Mercatorja na sestanku, ki naj bi bil sklican za prihodnje dni, odgovorili s kratkim stavkom: "Mi smo odločitev sprejeli. Za vse informacije se obrnite na prodajalca."

Po pisanju Financ so sicer v Agrokorju razmišljali o razponu cene med 195 in 230 evrov za delnico.

V tem tednu naj bi se sicer v Zagrebu sestali upravi Agrokorja in Mercatorja in govorili o izraženem interesu Mercatorja za preučitev možnosti odkupa Agrokorjeve hčerinske družbe Konzum.

Točen datum sestanka še ni znan, prvi mož Agrokorja Ivica Todorić pa je predsedniku uprave Mercatorja Žigi Debeljaku ponudil tri datume; poleg torka, ko do sestanka ni prišlo, še danes in petek.

Po neuradnih podatkih je za nakup deleža prišla tudi ponudba zasebnega naložbenega sklada Mid Europa. Ta je lani za delnico Mercatorja ponujal 170 evrov.

Razpis je del načrta prezadolžene Pivovarne Laško, da v letošnjem letu proda naložbe v največjem slovenskem trgovcu, Delu in Fructalu.
 
Dolg bi se zmanjšal na 160 milijonov
V primeru odprodaje teh naložb v celoti bi načrtovani finančni dolg skupine konec prihodnjega leta znašal še okoli 160 milijonov evrov. 

Pivovarna Laško prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki sodita pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 delnic oziroma 96.952 delnic. 

Ponudniki morajo podati ponudbo za nakup najmanj 188.268 delnic do vključno 878.840 delnic. Pri tem morajo zagotoviti bančno garancijo, ki velja do 30. aprila.

Pregledali bodo ponudbe
Popoldne so iz Pivovarne Laškosporočili, da bo uprava družbe v naslednjih dneh pregledala prispele ponudbe in se odločila, ali je treba s katerim ob ponudnikov opraviti dodatne pogovore ali pogajanja. Natp pa bodo javnost obvestili, ali je katera od ponudb ustrezna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.