Slovenija
24 ogledov

Agrokor podaljšal ponudbo

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Nadzorni svet Pivovarne Laško je obravnaval nova dejstva glede prodaje deleža v družbi Mercator in podprl upravo pri nadaljevanju postopkov prodaje. Družba Agrokor podaljšala veljavnost ponudbe.

Člani nadzornega sveta Pivovarne Laško so se danes na seji seznanili z omenjeno odločbo Urada za varstvo konkurence(UVK), s tožbo zoper njo na Vrhovnem sodišču RS in s predlogom za izdajo začasne odredbe zaradi odprave odločbe UVK.

Seznanil se je še z vsebino predloga Kapitalske družbe glede sklica skupščine delničarjev.Agrokor pa je sporočil, da je podaljšal ponudbo za nakup četrtine Mercatorja.

Sporazuma o skupni prodaji delnic Mercatorja, ki so ga pripravile banke lastnice Mercatorja, Pivovarna Laško ni podpisala, ker ga je trenutno podpisala manj kot polovica lastnikov največjega slovenskega trgovca, je za STA povedal prvi mož Laškega Dušan Zorko.

Kot je dejal, je to edini razlog, on sam pa ne blokira podpisa.

Sporazum, ki ga je pridobila STA, med drugim predvideva, da bi lastnice 50,9 odstotka Mercatorja, in sicer Pivovarni Union in Laško, NLB, družba GB, Rodić M&B trgovina, Abanka Vipa, Radenska, Banka Koper, Hypo Alpe Adria banka, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding delnice Mercatorja v roku enega leta prodale najboljšemu ponudniku.

Banke pa se zavezale, da bodo bodo njihovi pristojni organi na podlagi predlogov skupine Pivovarna Laško sprejeli odločitve, da se kreditne terjatve, ki jih imajo banke do Lačanov, reprogramirajo. In sicer na način, ki bo omogočal nadaljnjo likvidnost skupine do prejema kupnine za Mercatorjeve delnice.

Skupščina delničarjev, ki je vezana na dokapitalizacijo, bo predvidoma v mesecu juniju. "Uprava Pivovarne Laško mora kot ključno dejstvo za finančno sanacijo družbe upoštevati, da v mesecu juniju zapade večina kratkoročnih posojil bank, ki jih brez dodatnega kapitala in doseženega dogovora z upnicami ne bo mogla poravnati," so zapisali v sporočilu za javnost v Pivovarni Laško.

Izbrali novega predsednika nadzornega sveta
Nadzorniki Pivovarne Laško so danes za svojega predsednika izbrali sedanjega člana nadzornega sveta Vladimirja Malenkoviča.

Prejšnji predsednik nadzornega sveta Marjan Mačkošek je namreč konec marca nepreklicno odstopil zaradi različnih pogledov na imenovanje nove članice uprave Mirjam Hočevar.

Mali delničarji z ogorčenjem spremljajo prodajo
Na prodajo 23,34 odstotkov Mercatorja se je odzvalo Društvo - Malih delničarjev - Skupaj smo močnejši (Društvo MDS), ki z ogorčenjem spremljajo aktivnosti uprave in nadzornega sveta Pivovarne Laško v procesu prodaje nekaj več kot 23 odstotkov Mercatorja.

"Kljub spremenjenim poslovnim razmeram in upoštevajoč težko finančno situacijo, vodstvo Pivovarne Laško zavrača razrešitev nastalega položaja in s podaljševanjem agonije zavestno stopa na pot, ki vodi v pričetek insolventnih postopkov za Pivovarno Laško," opozarja društvo.
 
Zato zahtevajo, da uprava nemudoma podpiše sporazum o skupni prodaji Mercatorja z bankami upnicami.

V kolikor uprava ne bo podpisala pristopa h konzorciju z bankami "bomo v društvu MDS na prihajajoči skupščini predlagali zamenjave nadzornikov in posledično tudi uprave Pivovarne Laško, ki družbo vodi v insolventonost in stečaj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.