Slovenija
12 ogledov

Agrokor še ni rekel zadnje besede

Mercator Nik Rovan
Agrokor se Mercatorju še ni čisto odrekel. Čaka namreč na strategijo države o NLB, ki jo pripravlja finančni minister Janez Šušteršič. Po tem bo jasno, kdo bo lastnik naše največje banke in tudi kaj bo s prodajo Mercatorja.

Svetovalec prodajalcev, investicijska banka ING, je namreč znova kontaktiral naložbene sklade, ki so se odzvali že na zadnji razpis (Mid Europa, CVC Capital Partners in Warburg Pincus).

Stik naj bi spet navezali z belgijskem trgovcem Delhaizejem, ki je lani kupil trgovsko verigo Maxi v Srbiji in se je konec leta menda neuspešno dogovarjal še o nakupu hrvaškega trgovca Plodine, poročajo Finance. Pojasnil jim iz Delhaizeja niso poslali.

Kupnina bi bila lahko nižja

V primeru, da bi bila Agrokorju prižgana zelena luč za prevzem Mercatorja, bi bila lahko kupnina precej nižja od ponujenih 832,14 milijona evrov ali 221 evrov za delnico.

Po nekaterih podatkih bi se lahko cena spustila na 180 evrov za delnico. Na trg bi tako prišlo 678 milijonov evrov. Ker pa je tržna cena Mercatorja že pri 123 evrih in ker morajo lastniki zdaj sproti delati popravke vrednosti, bi se lastniki Mercatorja zadovoljili tudi z nižjo ponudbo. Slednjo, kot poroča časnik, zahtevajo predvsem morebitni financerji.

Za Agrokor tudi ni ovira nedavni umik predhodne priglasitve koncetracije Agrokorja in Mercatorja pri regijskih regulatorjih konkurence. Ob tem bi morali namreč vložiti le novo vlogo za priglasitev koncentracije. Po neuradnih podatkih so uradi večino materialov že pregledali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.