Slovenija
8 ogledov

Agrokor še vedno hrepeni po Mercatorju

Mercator Nik Rovan
Agrokor Ivice Todorića poskuša že četrtič prevzeti Mercator. Tudi tokrat bo ključno vlogo odigral varuh konkurence, ki pa bo zaradi očitne vertikalne koncentracije prevzem težko odobril.

Za nakup Mercatorja, ki ga s pomočjo finančnega svetovalca ING prodajajo banke in Pivovarna Laško, je zelo veliko zanimanja. Izjavo o zaupnosti podatkov, na podlagi katere bodo lahko od Mercatorja pridobili informacijski memorandum, je tako že podpisalo okoli deset interesentov. Tudi tokrat je pričakovati, da bo Agrokor, ki je včeraj uradu za varstvo konkurence priglasil nameravano koncentracijo z Mercatorjem, ponudil najvišjo ceno, poroča Dnevnik.

Četudi bi bila Agrokorjeva ponudba mamljiva, pa se lahko zatakne pri varuhih konkurence v Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem ter Bosni in Hercegovini, ki lahko prevzemu nasprotujejo zaradi Agrokorjeve močne lastne proizvodnje izdelkov in obstoječih tržnih deležev obeh trgovcev. Banke so zato po neuradnih informacijah pripravljene financirati Agrokorjev prevzem Mercatorja, a želijo pred tem imeti jasne signale varuhov konkurence, da koncentraciji ne bodo nasprotovali.

Po najslabšem scenariju se namreč lahko zgodi, da bi banke financirale prevzem najboljšega soseda v vrednosti nekaj sto milijonov evrov, Agrokor pa bi zaradi negativnih odločb varuhov konkurence ostal brez glasovalnih pravic in posledično brez možnosti upravljanja Mercatorja. To pomeni, da stroškov prevzema ne bi mogel financirati prek sinergijskih učinkov, še poroča omenjeni časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.