Slovenija
15 ogledov

Agrokor spet napada Mercator

V Mercatorju so bili presenečeni, da jih Agrokor kot pomembni poslovni partner n Žurnal24 main
Danes bodo v Agrokorju znova stekle priprave na prevzem Mercatorja. Tokrat naj bi za delnico ponujal več kot pred časom.

Hrvaški velikan naj bi za delnico največjega slovenskega trgovca ponudil manj od 221 evrov, kolikor je zanjo ponujal lani, vseeno pa vsaj 50 evrov več, kolikor trenutno znaša vrednost delnice Mercatorja na borzi, pišejo hrvaški mediji.

"Za razliko od 221 evrov, kolikor je (lastnik Agrokorja Ivica, op. a.) Todorić ponujal lani, bo cena tokrat nižja. Koliko natančno bo, še ni znano," piše Poslovni dnevnik.

Na borzi je ta trenutno pri 130 evrih. Večernji list pa navaja, da bi se mali delničarji, ki imajo 36 odstotkov delnic Mercatorja, morda odločili za prodajo, če bo Todorićeva ponudba dobra oziroma vsaj za 50 evrov višja.

Agrokor naj bi javno ponudbo za odkup delnic Mercatorja, katere uspešnost bo postavil pri pridobitvi 75 odstotkov plus ene delnice, objavil septembra. Omenjeni paket delnic je pogoj finančnih partnerjev, ki Todorića podpirajo pri nakupu delnic Mercatorja. Tolikšen delež bi hrvaškemu poslovnežu zagotovil tudi nemoteno upravljanje družbe, dodaja Poslovni dnevnik.

Ali lahko Todorić nabere 75 odstotkov plus eno delnico Mercatorja, je težko napovedati, ker je prodaja predvsem politično vprašanje, še dodaja Večernji list.

Komentarjev 2
  • Vseslovensko Združenje Malih D 09:32 15.maj 2012.

    Strokovni sodelavci VZMD proučili Kupoprodajno pogodbo za delnice Mercatorja in ugotovili, da ta nobenemu od prodajalcev ne zagotavlja gotovega plačila kupnine, še manj pa plačilo kupnine v doglednem času, torej ne zagotavlja uresničitve cilja, zaradi katerega bi se sklepala, 11.01.2012<br ...prikaži več />http://www.vzmd.si/novice/pivovarna-lasko-mercator-strokovni-sodelavci-vzmd-proucili-kupoprodajno-pogodbo-za-delnice-mercatorja-in-ugotovili-da-ta-nobenemu-od-prodajalcev-ne-zagotavlja-gotovega-placila-kupnine-se-manj-pa-placilo-kupnine-v-doglednem-casu-torejDogajanje pred in po 18. skupščini družbe Mercator, d.d., ki je bila v marsičem prelomna – ne le za eno najpomembnejših gospodarskih družb v Republiki Sloveniji ter njeno gospodarsko, finančno, politično in obče socialno realnost ter perspektivo, 30.03.2012www.youtube.com/watch?v=0-ARgfHfcPc&feature;=youtu.be

  • Dixon 13:06 14.maj 2012.

    Upam, da Agrokorju ne bo uspelo in da je vlada dovolj pametna in ne bo podlegla pritiskom s strani Agrokorja in da se zaveda kaj bi pomenila izguba mercatorja za slovensko gospodarstvo. Kakšne izdelke bi potem lahko še kupovali v ...prikaži več mercatorju in kako bi to vplivalo na vse dobavitelje in ostale? Lep primer so drogerije DM, kjer slovenskih izdelkov skoraj da več ni, prednost pa imajo tuji izdelki in to vsekakor za prihodnost našega gospodarstva ni dobro. Na policah DM ni več Subrine, Palome, Stelexa itd. Enaka situacija bi se zagotovo zgodila tudi v mercatorju zato ga ne smemo prodati...