Slovenija
54 ogledov

Aids in hepatitis tudi preko slamic

V nedeljo je prekomerni odmerek kokaina vzel še eno mlado življenje. (Foto: iSto Žurnal24 main
V nedeljo je prekomerni odmerek kokaina vzel še eno mlado življenje. Predstavnico DrogArta smo povprašali o razširjenosti droge v Sloveniji, negativnih učinkih ter zdravstvenih posledicah uživanja.
Aids in hepatitis tudi preko slamic
"Pri menjavi pripomočkov za nadaljnjo uporabo kokaina – slamic, papirčkov ... – lahko pride do prenosa virusa HIV in hepatitisa. Tega se predvsem občasni uporabniki ne zavedajo," izpostavi Paševa.

Na vprašanje, kakšen odmerek kokaina je smrten, Mina Paš iz DrogArta odgovori: "Če je bil kokain uporabljen intravenozno, je lahko smrten že precej manjši odmerek, kot če se droga vdihava skozi nos. Pomembno je tudi, kako pogosto človek uporablja kokain, kakšna je njegova čistost ..."

"Za nekoga, ki ima tiho srčno napako, je lahko usodna že ena sama črtica, medtem ko nekdo drug lahko kokain uživa v velikih količinah že več let, pa ne umre neposredno od posledic kokaina,"
doda.

V nedeljo je zaradi prekomernega uživanja kokaina umrla 33-letnica iz okolice Novega mesta. Več o tragediji si preberite TUKAJ.

Nič več privilegij bogatih
Kokain je v Sloveniji razširjen med mladimi in odraslimi, že nekaj časa pa droga ni privilegij le bogatih slojev. "Z znižanjem cene je kokain prepredel vse sloje prebivalstva. Dvorezen meč je predvsem dejstvo, da mladi kokain povezujejo z uspešnostjo, kar predstavlja dejavnik tveganja za popularizacijo omenjene droge."

Strokovnjakinja izpostavi, da posamezniki, ki kokain uporabljajo rekreativno, v prvi vrsti tvegajo srčni infarkt. "Če gre za uporabo čez cel vikend in zraven mešajo še alkohol, je možnost zastoja srca toliko večja. Tveganje je tudi to, da je v kokainu ogromno primesi. Poudarimo, da je čistost kokaina pri nas le 30-odstotna, 70 odstotkov je primesi, ki pa so velikokrat tudi dokaj aktivne. Ponavadi gre za zdravila, ki še dodatno obremenijo srce, tako da je tudi to lahko vzrok smrti."

Cena kokaina v Sloveniji se giblje med 30 in sto evri, s ceno pa narašča tudi čistost droge. Nacionalne raziskave o razširjenosti uporabe kokaina med Slovenci še ni bilo, je pa DrogArt opravil anketo o uporabi droge med ljudmi, ki hodijo konec tedna na različne zabave. "57 odstotkov uporabnikov nočnega življenja je že poskusilo kokain," izpostavi Paševa.

Če ga že uporabljate …
Drogo uporabljajte čim bolj redko, nikakor par dni zaporedoma, predvsem pa pazite na količino. Takoj ko zaradi uživanja droge opazite spremembe v vsakdanjem življenju, resno razmislite o prenehanju. Ljudje zaradi prekomernega uživanja zapadejo v finančne težave, so depresivni, živčni, izgubijo prijatelje ... Obrnite se po pomoč in prenehajte, preden bo prepozno, konča Paševa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.