Slovenija
2625 ogledov

Kadrovanje Janševe vlade. Ogromen skok premeščanj v službe za nedoločen čas.

vlada janez janša matej tonin Vlada RS
Iz kabinetov do službe kar tretjina, najbolj izstopata zadnja dva meseca Janševe vlade: "Tisti, ki so bili najbolj glasni kritiki te analize, so imeli tudi razlog, da so to analizo vnaprej kritizirali, ker so v bistvu prav oni najbolj uspešno izvajali to kadrovanje," je dejala ministrica za javno upravo.

"Analiza ne predstavlja lova na čarovnice," je pred podrobnejšo predstavitvijo analize podatkov o zaposlitvah in premestitvah  v obdobju Šarčeve in Janševe vlade, dejala ministrica  za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

V analizi ugotavljajo, da se je v tem času število zaposlenih povečalo za 512 oziroma 1,63 odstotka, a skoraj polovica tega povečanja na račun vojske in policije.

 V tem obdobju je bilo znotraj državne uprave zaposlenih 31.334 ljudi, od tega 16.853 uslužbencev, ostalo so zaposleni v policiji in vojski. V obravnavanem obodbju so zaznali 512 novih zaposlitev, in sicer 281 znotraj državne uprave in 231 novih zaposlitev v policiji in vojski.

"Kar vse najbolj zanima je, koliko od teh 281 novih zaposlitev predstavljajo kabinetne zaposlitve, ki so prešle v zaposlitve za nedoločen čas. Od 237 zaposlenih v tem obdobju v kabinetih je v zaposlitev za nedoločen čas prešlo 61 zaposlenih, dodatnih 18 pa se je zaposlilo za določen čas," je povedala Ajanović Hovnik. Zaposlitev je tako dobilo 79 ljudi iz kabinetov.

Zmagovalec je kabinet predsednika vlade, kjer jih je kar sedem od devetih dobilo službo za nedoločen čas. Sledita ministrstvo za finance bivšega ministra Andreja Širclja in služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politika Zvonka Černača. Oba sta člana SDS.  "Tisti, ki so bili najbolj glasni kritiki te analize, so imeli tudi razlog, da so to analizo vnaprej kritizirali, ker so v bistvu prav oni najbolj uspešno izvajali to kadrovanje, za katerega vemo, da v javnosti postaja na nek način že urbana legenda, da vsi, ki se zaposlijo v kabinetih, potem tudi nadaljujejo službo naprej," je dejala Ajanović Hovnik.

Največ kabinetnih zaposlitev je prešlo v službe za nedoločen čas, izstopata pa predvsem dve obdobji; pri Šarcu je to v času odstopa ministrov za zdravje Tomaža Gantarja ter kmetijske ministrice Aleksandre Pivec in se je začelo govoriti o konstruktivni nezaupnici. Še posebej pa izstopata zadnja dva meseca Janševe vlade, kjer so zaznali za 300 odstotkov več premeščanj v službe za nedoločen čas. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 20
  • Avatar Leon
    Leon 07:29 27.avgust 2022.

    Premestitve so samo vrh ledene gore ! Janševa pomoč RKC nezakonita? Vlada Janeza Janše je tik pred iztekom mandata verskim skupnostim in zlasti Katoliški cerkvi na Slovenskem podelila izdatno darilo v obliki 100-odstotnega kritja prispevkov za socialno varnost, pri tem ...prikaži večem pa spregledala vsa opozorila vladne zakonodajne službe, da pomoč ni v skladu z zakonom o verski svobodi in najbrž tudi ne z ustavo. Po naših informacijah namerava nova vlada uredbo odpraviti.

  • Gartner54 08:01 26.avgust 2022.

    Odpustit vso janšistično golazen in jih poslati na Trstenjakovo, da se klanjajo njihovemu plešastemu Gargamelu.

  • Janez Mušič 06:06 26.avgust 2022.

    Še ena Žurnalova blesarija. Laž na laž ali pa resnično nimajo normalnih novinarjev in članke piše mimoidoči. Žurnal, zaradi takih laži vas ljudje uporabljajo, saj večina njih za rito usrano brisat. HA, HA, HA, HA