Slovenija
1633 ogledov

Akademska skupnost vladi izrekla nezaupnico

Slovenija 11.11.2013 Univerza v Ljubljani, stavba s sedezem na Kongresnem trgu 1 Saša Despot
Na javnih univerzah danes stavka.

Zaradi stavke na javnih univerzah bodo danes odpadla predavanja, napovedani izpiti, kolokviji ter zagovori zaključnih del, zastalo bo tudi raziskovalno delo. Strokovne službe danes nimajo uradnih ur, zaprte so knjižnice, tudi informacijskih sistemov se v času stavke ne vzdržuje.

V visokošolskem sindikatu zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij v visokem šolstvu, s stavko pa želijo opozoriti tudi na škodljivost novele zakona o visokem šolstvu.

Predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič je na petkovi novinarski konferenci dejal, da je bilo nespoštljivega odnosa vlade in ministrstva za visoko šolstvo do visokega šolstva dovolj in da bo akademska skupnost s stavko vladi izrekla nezaupnico. Stavko podpirata rektorja univerz v Ljubljani in Mariboru, dekani, Študentska organizacija Slovenije in študentje.

Napoved nadaljevanja stavke

V Ljubljani bo ob 11. uri osrednji shod na Filozofski fakulteti, ko bodo različni govorci predstavili posamezne tematike, na katere se navezujejo stavkovne zahteve. V Mariboru bo na rektoratu univerze ob 11.55 potekala novinarska konferenca. Na Univerzi na Primorskem pa se bodo stavkajoči zbrali ob 12. uri pred stavbo rektorata na Titovem trgu v Kopru.

V visokošolskem sindikatu so že napovedali možno nadaljevanje stavke, in sicer 13. in 14. junija. Če bo treba, bodo s stavko nadaljevali tudi v naslednjem študijskem letu.

Komentarjev 10
  • Ender3 12:19 30.maj 2023.

    Večina strokovnih institucij in sindikatov je že popolnoma spolitizirana. Sedaj zgolj orkestrirano nastopajo v želji čimbolj škodovati trenutni vladni garnituri. Dejstvo je, da politika za svoj obstoj potrebuje volilce in ne obratno..Volilci so itak, samo donatorji vladne sestave vmes pa, ...prikaži več, se najdejo še priložnostni Interesni izdajalci.

  • joze95 11:39 30.maj 2023.

    Izgleda, da v Sloveniji ni problem, če stavkajo na štirih univerzah. Dokaz več da so novinarji praviloma falirani študentje, ko niti kolegov več ne dajo na prvo stran za tisti dan. Kakšna beda od novinarstva v SVOBODI!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 09:19 30.maj 2023.

    Za lažje razumevanje akademske kaste preberite knjiog MOČ SVETIH KRAV.....avtor F. Marklej odlično opisuje njihovo delovanje .