Slovenija
69 ogledov

Akcija!: Policija zavrača vse obtožbe

MARKA%C4%8C, MUNC Žurnal24 main
Matic Munc in Natalija Markač sta obtožila GPU in vodjo oddelka za mladoletniško kriminaliteto Tatjano Mušič za prikrivanje dejanskih rezultatov kriminalističnih preiskav.

Obtožba se nanaša na primer preiskave suma spolne zlorabe triletne koroške deklice in suma ponarejanja listin s strani socialnih delavk Center za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem, v primeru Natalije Markač.

Obe preiskavi sta se končali, kot se je izrazil predstavnik svetovalnice Akcija! Munc, "z brezjajčnim poročilom" oziroma brez ovadbe tožilstvu. Generalna policijska uprava (GPU) zavlačuje postopke, policija v Slovenj Gradcu pa je bila nestrokovna, prepočasna in ni zaščitila dokazov.

Policija se zaveda občutljivosti primerov, ko so morebitne žrtve storitve kaznivih dejanj otroci, zato se zadev loti zelo resno in prouči vse okoliščine primera, zbere podatke, dokaze in prouči razpoložljivo dokumentacijo ter na podlagi ugotovljenih dejstev o svojih ugotovitvah pisno obvesti pristojnega državnega tožilca. Prav zaradi navedenih okoliščin in zapletenosti posameznega primera pa lahko preiskava poteka tudi dlje časa.
Drago Menegalija, tiskovni predstavnik na GPU

Munc in Markačeva sta trditve podkrepila z obsežno dokumentacijo. Iz njunih pojasnil in dokumentacije je razvidno, da je več zvočnih posnetkov pričevanja deklice končalo v predalih GPU; prav tako ni pojasnjena vloga dekličine matere – ki naj bi se "iz osumljenke zaradi zanemarjanja dolžne skrbi za otroka (ovadbo je podal dekličin oče) samo v enem mesecu, zahvaljujoč odvetniški pisarni Kos, prelevila v žrtev in se umaknila v varno hišo".

Policija obtožbe zavrača
GPU na to odgovarja: "Javnost smo že obvestili, da je tudi v omenjenem primeru odrejen nadzor, ki je v zaključni fazi. Poudarili pa smo tudi, da do sedaj nadzorniki niso potrdili takih nepravilnosti, ki bi vplivale na končni rezultat preiskave oziroma na ugotavljanje dejanskega stanja v obravnavanih primerih."

Dodajajo še, da policija vsako leto organizira izobraževanja za kriminaliste s področja preiskovanja sumov storitve kaznivih dejanj storjenih na škodo otrok. V takšnih primerih aktivirajo specializirane kriminaliste, ki gredo vsaj enkrat letno čez določeno usposabljanje. Poudarjajo, da so posebej občutljivi prav razgovori z majhnimi otroki. "Lahko trdimo, da so kriminalisti, ki delajo na tem področju, primerno usposobljeni, da imajo izkušnje in da so tudi osebnostno primerni za preiskovanje tako občutljivih primerov," pravijo na GPU.

Markačeva: Pudgarjeva "vir vseh težav"
Postopke preverjanja otrokove ogroženosti na CSD Ravne na Koroškem vodi Irena Pudgar, ki je po besedah Markačeve "vir vseh težav". Ista socialna delavka je odločila, da se Markačevi otroka odvzameta v enem dnevu, samo na podlagi izjave očeta; ravno Irena Pudgar je tudi odločala o ogroženosti triletne deklice.

Munc in Markačeva sta povedala še, da je policija po uradni dolžnosti sprožila postopek ugotavljanja nevestnega dela v službi proti delavkama CSD Ravne in sicer Ireni Pudgar in Jasni Špiler Čadej.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.