Slovenija
33 ogledov

Akcija za svetovni rekord

Petra Matos Saša Despot
Očistimo Slovenijo. Do akcije še 23 dni. Za prijavo je čas do 21. marca. Sodelovanje. Najbolj se iščejo traktorji, prikolice, tovornjaki in kombiji za odvoz odpadkov.

Vsi, ki želijo sodelovati v akciji Očistimo Slovenijo, imajo še do 21. marca čas, da se prek spleta prijavijo. Prijava sicer ni pogoj za udeležbo, vendar bi organizatorji zaradi logistike radi imeli čim več prijav.

"Toliko prej se je treba prijaviti, ker le tako lahko občinski koordinatorji računajo, koliko vrečk za smeti je potrebnih in kam razporediti ljudi," je pojasnila Polonca Štritof, vodja odnosov z
javnostmi pri projektu.

Rekord je dosegljiv!

Pred dvema letoma se je do roka prijavilo 135 tisoč ljudi, prišlo pa jih je dvakrat več, 270 tisoč. Prek spletne strani Ocistimo.si se je do včeraj popoldne prijavilo že 87.172 ljudi.

"V zadnjem dnevu je bilo pet tisoč prijav, vendar je to zelo odvisno od medijskih nastopov. Največ prijav pričakujemo zadnji teden," pravi Štritofova. Je kakšen razlog, da bi bilo letos manj ljudi kot pred dvema letoma? "Načeloma ne, mi vedno verjamemo v najboljši možni izid. Slovenija je že dokazala, da nam je mar za okolje, v katerem živimo, in pričakujemo, da bomo tudi letos stopili skupaj in znova pometli s 'konkurenco' na svetovni ravni. Od 15 držav, ki so do zdaj čistile svoje države, se je v Sloveniji združil največji delež prebivalcev, kar 13,5 odstotka, medtem ko je v preostalih državah čistilo od enega do pet odstotkov prebivalstva," je optimistična Petra Matos, predsednica društva Ekologi brez meja.

Letos je akcija svetovna

Tokrat akcija prvič poteka v svetovnem merilu. Za zdaj je potrjeno sodelovanje 85 držav, cilj pa je sto sodelujočih držav in 300 milijonov prostovoljcev. V Sloveniji in na Portugalskem se bo 24. marca akcija začela, končala pa se bo predvidoma 25. septembra v Nemčiji, če si kakšna država za svoj dan Č ne bo izbrala poznejšega datuma.

Čistijo tudi po koncu akcije

Področje, na katerem organizatorji potrebujejo največ pomoči, je odvoz. "Potrebujemo čim več ljudi, da pridejo s svojimi traktorji, tovornjaki ali prikolicami ter pomagajo pri odvozu odpadkov. V prvi akciji so ponekod zbrani odpadki še za nekaj časa obležali, zaradi česar je bilo precej nezadovoljstva," je povedala Štritofova.

Roka za zbiranje podatkov o črnih odlagališčih pa ni. Tista, ki bodo prijavljena pred 24. marcem, bodo lahko prišla v poštev za tokratno čiščenje. Leta 2010 so čistili sedem tisoč odlagališč. Po akciji se je očistilo še stotine odlagališč, ki jih prostovoljci sami niso mogli očistiti. Nekatere občine celo poročajo, da nimajo več divjih odlagališč, ko pa se katero pojavi, ga tako očistijo. Kljub temu so Ekologi brez meja dobili podatke o od dva do tri tisoč novih odlagališčih; ta bodo prišla v poštev za letošnje čiščenje. V registru je sicer 10.929 odlagališč, vendar podatki niso povsem ažurni.

Za odpadke pa še taksa

Ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču so Ekologi brez meja predlagali, da za smeti, zbrane v akciji Očistimo Slovenijo, ne bi bilo treba plačati okoljske takse. Pobudo še proučujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.