Slovenija
16 ogledov

Alarm, kot ga še ni bilo

Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar pojasnjuje dogajanje v zvez Žurnal24 main
Politika in mediji so povzročili vseevropsko paniko le zaradi ventila. Zaradi izpada jedrske elektrarne znaša izguba milijon evrov na dan.
 

Napačen obrazec

Lapsus. Avstrijci so od uprave za jedrsko varnost prejeli napačno obvestilo o stanju v Neku. Ti so jim namreč posredovali nepravilen obrazec, v katerem je bilo zapisano, da gre samo za vajo. Evropski sistem obveščanja Ecurie pa jim je posredoval pravilno obvestilo. Napako pa so hitro popravili tudi pri upravi za jedrsko varnost. Novšak komentira, da je pri tem šlo za nepotreben lapsus, ki kvari dobro sliko tistih, ki so sporočilo izdali.

"Gre za prvi primer, ki je bil obravnavan na ta način. Podobni alarmi oziroma informacije pa so bile članicam posredovane tudi prej. Nazadnje 31. maja na Švedskem, ko je policija prejela sporočilo o podtaknjeni bombi, in na Finskem v elektrarni Olkiluoto, ko naj bi prišlo do električne preobremenitve sistema. Sicer pa je Slovenija odlično opravila svoj del obveščanja," je povedal predstavnik za stike z javnostmi evropskega združenja za obveščanja o radioloških informacijah (Ecurie) Ferran Tarradellas.

"Ecurie pa je informacije članicam transparentno posredoval in nismo sprožali nikakršnega rdečega alarma, ki bi povzročil takšen buren odziv," še dodaja Tarradellas.

Kriv osamitveni ventil
 

Nenavadni dogodki in nevarnosti

Glede na stopnjo ogroženosti okolice zaradi jedrske nesreče obstajajo štiri klasifikacije izrednih dogodkov. Verjetnost nastanka nesreče, ki bi pomenila nevarnost za prebivalstvo, je izjemno majhna.
1. Nenormalni dogodek. Pojavljajo se od enkrat do dvakrat na leto. To se je v sredo zgodilo v Krškem.
2. Začetna nevarnost. Pojavi se enkrat na od deset do sto reaktorskih let (za vsak reaktor se prišteje eno leto).
3. Objektna nevarnost. Pojavljajo se enkrat na od sto do pet tisoč reaktorskih let.
4. Splošna nevarnost. Pojavljajo se manj kot enkrat na pet tisoč reaktorskih let.

"Do puščanja je prišlo na osamitvenemu ventilu, ki se uporablja za meritve temperature primarnega hladilnega medija (prečiščene vode)," so razložili v Nuklearni elektrarni Krško.

Voda se bo reciklirala
"Nekaj več kot deset kubičnih metrov vode, ki je odtekla, se bo spet uporabilo v notranjem krogu. V primarnem sistemu je je sicer okoli 220 kubičnih metrov," je povedal direktor GEN energije Martin Novšak. Puščanje hladilnega sistema ni povzročilo povečanega tlaka v zadrževalnem hramu reaktorskega stolpa, ki je bil načrtovan tako, da prenese več barov povečanega pritiska. Do eksplozije pa tudi ob primeru izpusta glavne hladilne cevi ne bi prišlo, saj bi se reaktor samodejno ustavil.

Nuklearna elektrarna Krško naj bi se po nujnih popravilih v električno omrežje znova vključila v sredo, do takrat pa elektriko kupujemo pri Nemcih, Avstrijcih, na Balkanu, nekaj več pa je zaradi visokih vodostajev pridelajo naše hidroelektrarne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.