Slovenija
40 ogledov

Alarm v Ameriki, slab trend pri nas

hadner1_sad_kol_040808 Žurnal24 main
Na slabe rezultate glede znanja učencev in dijakov se odgovorni odzivajo po polžje.

"Wake up call! (Znak za alarm!)," je dejal ameriški predsednik Barack Obama, ko je videl rezultate mednarodne raziskave Pisa, objavljene decembra. "Reforma šolstva še nikoli ni bila nujnejša. Takoj moramo nadoknaditi zamujeno," je sklenil ameriški predsednik.

Po Pisi ameriške šole delajo enako dobro kot šole v drugih razvitih državah. Znanje ameriških učencev je zgolj dobro, ne pa odlično, je pesimistično ugotavljal Obama.

"Šokantno je, da so nekatere države pred nami in da napredujejo bolje kot mi,"
je rezultate komentiral ameriški državni sekretar, odgovoren za šolstvo. Raziskava Pise je za Slovenijo pokazala, da dijaki glede bralnih veščin zaostajajo za povprečjem OECD in za primerljivimi državami.

"Trend ni dober," je komentiral minister za šolstvo Lukšič. Alarma ni bilo, čeprav so že nekatere predhodne raziskave pokazale luknje v učnem načrtu za slovenščino.

Regije. Prav tako ni bilo pravega alarma pred dobrim letom in pol, ko se je pokazalo, da učenci iz Pomurja dosegajo precej slabše rezultate kot učenci v drugih regijah.

Nacionalno preverjanje znanja, pridobljenega v lanskem šolskem letu, je spet pokazalo, da so Pomurci še vedno slabši, na zadnjih mestih pa se jim pridružujejo Podravci.

Slabi dosežki še ne pomenijo nujno slabe kakovosti poučevanja, menijo v učiteljski stroki, kjer pa prav tako ne morejo potrditi, da gre zgolj za socialno-ekonomske razloge. "Treba je resno pogledati, kaj se dogaja," so na strokovnem svetu naložili ministru.

Je že čas za alarm?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.