Slovenija
17 ogledov

Alarm za pitno vodo

“Ljudje želijo svoje vodovode, Kostak jim je predrag, a ker ne plačujejo položni Žurnal24 main
Voda v njih je večinoma neustrezna, zdravju celo nevarna.
Zastareli in nevarni
Dovoljenje ministrstva. “Ministrstvo za okolje je vodovodom, ki so jih zgradili krajani in so v glavnem dotrajani, izdalo vodno dovoljenje. Vaški odbori teh vodovodov ne bi radi brezplačno predali strokovnemu upravljalcu, poleg tega pa se tega tudi ne da storiti čez noč,” pojasnjuje Rafael Jurečič, na občini odgovoren za gospodarsko infrastrukturo.

Kakovost pitnih voda iz vaških vodovodov, ki jih upravljajo krajevne skupnosti oziroma skupine občanov, je skrb vzbujajoča, lahko razberemo iz poročila, ki ga je za občino opravil Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Novo mesto.

Voda je neustrezna
“Skupno smo pregledali 11 vaških vodovodov in tri izvire ter ugotovili, da je večina vzorcev fekalno onesnaženih in zato zdravstveno neustreznih,” pojasnjuje Dušan Harlander z ZZV Novo mesto. “Voda je bila mikrobiološko neoporečna le na dveh vodovodih, pri preostalih so bili vzorci neprimerni,” dodaja. V vzorcih vode iz vodovoda Nova Gora in Ravni ter izvira Rozalija so našli tudi pesticide. “Voda je bila med pregledom zdravstveno neustrezna in zaradi močne onesnaženosti predstavlja neposredno nevarnost za zdravje uporabnikov,” sklene Harlander.

Ukrepi
ZZV dolgoročno priporoča priklop na večje sisteme, ki jih upravlja strokovno usposobljen upravljalec, ali pa sanacijo obstoječih sistemov z uvedbo filtriranja in kloriranja vode, med kratkoročnimi ukrepi pa je nujno prekuhavanje vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.