Slovenija
136 ogledov

Alenka presenetila Zorana

Slovenija 25.04.2012 Zoran Jankovic, Alenka Bratusek, novinarska konferenca Pozi Saša Despot
Bratuškova bo kandidirala, Janković bi lahko odlašal še ves mesec.

Premierka Alenka Bratušek s soglasjem h kandidaturi za predsednico PS ni presenetila, meni Samo Uhan s fakultete za družbene vede. Ponovil je njene besede, da želi s tem zagotoviti politično stabilnost v državi. Da Zoran Janković o njeni odločitvi ni bil prej seznanjen, po njegovem nakazuje na to, da je želela dokazati, da je pri svojih odločitvah samostojna. "Nisem pa povsem prepričan, da ni vsaj slutil ali pričakoval te odločitve," pravi Uhan o Jankovićevem presenečenju, ko je izvedel za to novico.

Ni zadnji vlak za Jankovića

Ljubljanski župan je Bratuškovi ob tej odločitvi čestital in dodal, da to ne bo vplivalo na njegovo, ali bo kandidiral za predsednika največje parlamentarne stranke. Kot je mogoče razumeti njegove besede, se lahko zgodi, da se bo o tem odločil šele na kongresu 19. oktobra, čeprav se rok za evidentiranje kandidatov izteče 24. septembra, predlagani kandidati pa lahko do 2. oktobra podajo soglasje h kandidaturi. Kot pravi, je kongres najvišji organ stranke in lahko odloči karkoli.

Uhan kljub temu ne verjame, da bo Janković čakal do zadnjega trenutka. "To je sicer mogoče, a ocenjujem, da bo to negotovost prej končal. Je pa res, da je zdaj en dejavnik negotovosti že odpadel, ker se je premierka odločila za kandidaturo." Dodaja, da je ta Jankovićeva navidezna neodločnost povezana z okoliščinami, saj gre za njegovo usodo, usodo stranke, vlade in posledično delno tudi države, zato je "zadržanost razumljiva". Kako se bo odločil Janković, ne ve, meni pa, da ta kongres ni zadnja možnost za nadaljevanje njegove politične kariere: "Možnosti na državni in lokalni ravni je še kar nekaj, naslednje leto bodo nove lokalne volitve." To po njegovih besedah ni zanemarljivo, saj lahko za Jankovića pomenijo nekakšen "izhod iz te situacije".

 

Komentarjev 5
  • ennanova 08:49 18.september 2013.

    Lionel Barber, Leonardo da Vinci in Alenka BratušekToda Alenka Bratušek vendarle pravi, da bomo zmogli, da potrebujemo zgolj nekaj časa in da bomo zdravila tudi požrli. V imenu koga govori? In kdo v resnici jemlje zdravila, kdo je bolan ...prikaži več in kdo bi jih moral jemati, pa jih ne? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1177-lionel-barber-leonardo-da-vinci-in-alenka-bratusek

  • privat 08:10 18.september 2013.

    vse je že prej zmenjeno...to je politika metanja peska v oči!!

  • Dongjang 21:29 17.september 2013.

    PS ne bo več Pozitivna Slovenija ampak Propala Stranka