Slovenija
47 ogledov

Aleša Hojsa so izključili iz NSi

Aleš Hojs Saša Despot
Aleša Hojsa so izključili iz stranke NSi, je sam sporočil na Twitterju.

Predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleša Hojsa so izključili iz stranke NSi, je ta objavil na Twitterju. Kot je zapisal, je do izključitve prišlo, ker je "ponižal uglednega člana, ki je zaradi Kučana izstopil iz predsedstva VSO".

Peterletu rekel, da ni primeren govorec na proslavi

Spor med NSi in njenim članom Hojsem, ki je hkrati član strokovnega sveta SDS, ima sicer že dolgo brado. Znova se je zaostrilo ob nedavni proslavi VSO ob dnevu državnosti, ko je Hojs evropskemu poslancu in članu NSi Lojzetu Peterletu sporočil, da ni primeren govorec na proslavi. Peterle je namreč izstopil iz predsedstva VSO, potem ko je združenje vložilo kazenske ovadbe zoper štiri nekdanje člane predsedstva republike, med njimi nekdanjega predsednika Milana Kučana.

Na ta način naj bi ponižal uglednega člana NSi ter pokazal nespoštovanje do lastne stranke, poleg tega pa naj bi večkrat nastopil neprimerno in žaljivo do stranke ter do njenih predstavnikov, s čimer je škodil ugledu stranke, je zapisano v obrazložitvi sklepa izvršilnega odbora NSi.

V NSI so zapisali še, da so demokratična stranka, ki v zadnjih 10 letih ni izključila nikogar. "Kar se tiče demokratičnosti sprejemanja včerajšnjega postopka, pa poudarjam, da je bil ta sprejet v skladu z veljavnim statutom, ki je bil na demokratičen način sprejet na kongresu stranke kot najvišjem organu. Včerajšnji sklep IO je bil sprejet v skladu z veljavnimi pravili stranke," pravi glavni tajnik NSi Robert Ilc..

"Prav zato, ker smo demokratična stranka, smo dve leti dopuščali možnost, da se razmere z gospodom Hojsom umirijo. Ko pa so njegova dejanja v zadnjem obdobju šla čez vse meje, smo morali zaščititi ugled stranke in sprejeti odločitev, da se gospoda Hojsa izključi."

"NSi vse bolj polna same sebe"

Odločitev Hojsa ni presenetila, presenetil ga je le način, kako je bila sprejeta. Nanjo se tudi ne namerava pritožiti, saj je njegova zgodba z NSi zaključena, je še pojasnil za STA. Prav tako ga izključitev ni preveč prizadela, do svoje zdaj že nekdanje stranke tudi ne goji zamer. "Edina zamera je ta, da gre stranka po moji oceni vedno bolj v smer politike Fructala, 'poln sebe'. Matej Tonin pa vedno bolj spominja na Radovana Žerjava," je še dejal.

Za njegovo nadaljnje politično delovanje so sicer odprte še vse možnosti, od ustanovitve nove stranke, do priključitve kateri od obstoječih ali kateri od strank v ustanavljanju, je še pojasnil za STA.

Na vprašanje, ali, glede na različne poglede z NSi, še ostaja član stranke, je Hojs pred časom odgovoril, da je član te stranke "od njenega začetka, tako da mislim, da je to vprašanje v danem trenutku brezpredmetno".

Izključitev so predlagali odbori in strankin podmladek

"To je njegovo mnenje," pa je na Hojsove očitke, da je stranka polna sama sebe, odgovoril glavni tajnik NSi Robert Ilc. V današnji izjavi za medije je pojasnil, da je izvršilni odbor o izključitvi Hojsa odločal na predlog številnih članov občinskih in regijskih odborov ter strankinega podmladka. Pri odločitvi pa je bil izvršilni odbor "skoraj popolnoma" enoten, je še pojasnil Ilc in ob tem zavrnil namige, da je NSi razklana.

Med razlogi za Hojsovo izključitev je navedel, da je ta v zadnjih dveh letih v medijih in prek družbenih omrežij večkrat nastopil neprimerno in žaljivo, s čimer je okrnil ugled stranke. Na vprašanje, zakaj so se za njegovo izključitev odločili ravno zdaj, pa je odgovoril, da v stranki "nikoli ne prekinjajo dialoga in dopuščajo možnost, da se stvari pomirijo", a so šle nekatere stvari v zadnjem času čez mejo. Hojsa so tako izključili neposredno na podlagi statuta stranke, ki med drugim določa, da se morajo njeni člani vzdržati dejanj, ki bi lahko imela škodljive posledice za stranko, ter skrbeti za njen ugled.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
  • blueone 20:02 15.julij 2016.

    Bil je že čas

  • encijan 07:37 15.julij 2016.

    NSi, SKD izdajalska stranka od Cirila Pucka naprej!

  • dragec 23:32 14.julij 2016.

    Znagec - kam sodi gnoj**+ v gnojšnico, a ne